Skala morötterna och baka i ugnen på 200 grader på en bädd av grovsalt. Saltet gör att vätskan dras ut ur morötterna och de blir fastare och lätt saltade. Baka i ca 30-40 minuter eller tills morötterna är genombakade, men fortfarande har en viss kärna i mitten. Var försiktig, du vill inte överbaka dem så de blir för sladdriga.
Medan morötterna bakas så blandar du ihop alla ingredienser till lagen, kokar upp i en kastrull och låter svalna helt.
Ta ut morötterna ur ugnen och torka bort saltet. Lägg morötterna hela i en tätslutande plastpåse tillsammans med lagen och låt marinera över natten.
Dagen efter, häll av lagen och skär morötterna i tunna skivor på längden med en vass kniv eller mandolin. Du vill ha ca 1-2 mm tjocka skivor.
Blanda morotskivorna med 0,5 dl hovmästarsås så de täcks jämnt.
Hovmästarsås
Blanda alla ingredienser till såsen förutom dill och olja i en skål.
Häll sakta ner oljan under kraftig vispning tills såsen blir tjock och fin.
Servering
Skär upp bagelsena.
Bred rikligt med vegansk färskost på bägge sidor.
Lägg sallad på bottenbrödet och därefter ett rikligt lager med vegansk gravlax.
Toppa med inlagd rödlök och dill ifrån auberginesillen. Toppa med salt, peppar och olivolja och lägg på topplocket.
Grilla bageln i stekpanna eller i mackjärn tills brödet rostats.