Flamberad älgfilé med flädersås

Flamberad älgfilé med flädersås
Foto: TV4

Flamberad älgfilé med flädersås

Av: Åza - Växjö

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

45 min

Ginflamberad älgfilé med flädersaft, lättkokt äpplehalva, gelé och trattkantareller. Serveras med en mandelpotatispuré som du lätt förbereder innan.

Dryck
90046 Chianti Classico, Fèlsina Berardenga 2007

Åzas lagade också

Bouillabaisse med crocus savitus

Chokladtryffelkaka, pralin och rosésorbet

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 älgfilé, skivor av mittbit à 175 g
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk vitpeppar, grovkrossad
  • 2 msk smör, till stekning
  • 5-6 cl gin, till flambering
  • 2-3 msk koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl crème fraîche

Tillbehör

  • smörstekta trattkantareller
  • sockerärtor, lättkokta
  • strimlad, smörstekt morot och squash
  • äpplehalva, lättkokt, fylld med gelé

Potatispuré

  • 1 kg mandelpotatis
  • 35 g smör
  • 3-4 dl mjölk
  • 3 äggulor
  • 1 krm muskot, mald
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Putsa filén helt fri från hinnor och fett. Platta till varje skiva lätt med handen. Förbered tillbehören.
  2. Tag sedan fram alla ingredienser till såsen och flamberingen såsom kryddor, gin, buljongtärning, saft och cremé fraiche. Samla allt vid spisen och ha tändstickor till hands.
  3. Hetta upp en traktör- eller stekpanna. Krydda köttet på båda sidor med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smöret.
  4. Stek köttet på ganska hög värme 1,5 -3 minuter på varje sida.
  5. Stäng av fläkten och drag undan pannan från spisen. Slå på spriten och tänd på omedelbart.
  6. Låt lågorna brinna ut varefter köttet lyfts upp på en varm tallrik och täcks med folie.
  7. Smula i buljongtärningen i pannan och tillsätt flädersaften. Tillsätt crème fraiche under uppkok och vispning och låt såsen koka i 2-3 minuter.
  8. Smaka av såsen med salt. Tillsätt ev. saft från köttet. Fördela köttet med sina tillbehör omkring på heta tallrikar. Slå såsen över köttet och servera omgående.

Potatispuré

  1. Koka potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Mosa den och tillsätt smör, äggulor muskot och drygt hälften av mjölken.
  3. Vispa upp moset med elvisp och tillsätt mjölk tills moset blir en slät puré.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fördela purén i smorda ugnsfasta portionsformar (eller i en stor). Låt svalna.
  6. Värm purén i ugn i 200 grader i 20 minuter, höj därefter värmen till 225 grader och låt den gratineras i 10 minuter.