Auberginelasagne toppad med mandlar

auberginelasagne med rostade mandlar
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Auberginelasagne toppad med mandlar

16 ingredienser

1 h

Lasagne är alltid populärt och den här med aubergine och mandlar är inget undantag! En riktigt god och fräsch version som passar lika bra till vardags som helg.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,2 kg aubergine
  • 3 lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 30 g salvia
  • olivolja
  • 0,5 tsk harissa
  • 2 msk malen spiskummin
  • 1 citron
  • 800 g krossade tomater (eller plommotomater)
  • 80 g cheddarost, mogen
  • 80 g parmesanost
  • havssalt
  • svartpeppar
  • 300 g färska lasagneplattor
  • 50 g sötmandel, blancherade
  • 2 msk torkad salvia

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hätta upp en stor kastrull med ca 250 ml vatten på medelhög värme.
  3. Halvera auberginerna på längden och lägg i en kastrullen.
  4. Skala och dela löken i fyra delar och tillsätt i kastrullen. Täck sedan med ett lock och koka i 20 minuter.
  5. Skala och skiva vitlöken fint och plocka salvia.
  6. Ta bort locket när det mesta av vätskan har kokt borta i kastrullen. Tillsätt 3 matskedar olja, vitlök, harissa, spiskummin, salviabladen och citronskal. Rör i ca 5-7 minuter.
  7. Tillsätt krossade tomater, häll i 2 burkar vatten och låt sjuda i 20 minuter under omrörning.
  8. Ta bort pannan från värmen, riv i ostarna och krydda sedan med havssalt och svartpeppar.
  9. Ta fram en ugnssäker form med höga kanter. Lägg ett lager sås i botten på formen och varva sedan lasagneplattor och sås. Upprepa lagren två gånger till.
  10. Mixa mandlarna tillsammans med salvia fint och tillsätt sedan återstående salviablad och olivolja. Strö sedan mandelmixen på toppen av lasagnen. Baka i 25 minuter, eller tills de är gyllene och bubblande