Aubergine med salsa på salladslök


Foto: TV4
Aubergine med salsa på salladslök
20 ingredienser
1 h
Aubergine med salsa på salladslök är en frisk och fräsch rätt att servera i sommar.
Se Max Westerlund Inazawa laga receptet

Ingredienser
Dashi steg 1
- 1 l vatten
- 50 g kombu
- 25 g färsk ingefära
- 10 g bonitoflakes
Dashi steg 2
- 500 g dashi
- 1 dl japansk soja
- 1 dl mirin
- 0,5 dl citronsaft
Aubergine
- 2 aubergines
- olja (till fritering)
Salsa på salladslök
- 1 knippe salladslök
- 2 msk grön chilifrukt, hackad
- 3 msk färsk ingefära, riven
- 1,5 dl matolja
- 2 msk citronsaft
- 1 dl strösocker
- salt
- 3 msk japansk soja
- 0,5 tsk vitlök
Servering
- 1 salladslök (vårlök)
Gör så här
Dashi steg 1
- Häll vattnet i en kastrull och tillsätt kombu och ingefära. Värm blandningen på medeltemperatur på spisen. Vattnet ska inte koka utan hålla runt 60 grader i ca 1 timme.
- Lyft sedan ur kombun och spara den till annat.
- Höj temperaturen på buljongen till ca 85 grader och tillsätt bonitoflakes. Stäng av värmen och låt svalna.
Dashi steg 2
- Sila sedan ner buljongen i en skål och rör i japansk soja, mirin och citronsaft.
Aubergine
- Dela auberginen på längden och sedan en gång till på längden, till kvartar. Skär sedan delarna i 3 cm stora bitar.
- Värm olja i en kastrull till 175 grader och fritera auberginen tills den är gyllenbrun.
- Värm upp dashilagen till ca 80 grader.
- Lägg därefter auberginen i lagen och låt den kallna i lagen.
Salsa på salladslök
- Skölj salladslök ordentligt och strimla den tunt.
- Hacka därefter den gröna chilin, spara kärnor om du vill ha mycket hetta.
- Lägg hacket i en bunke och tillsätt riven ingefära, matolja, citronsaft, socker och salt. Rör om ordentligt med en slickepott. Låt blandningen stå och dra i 20 minuter.
Servering
- Lyft auberginen ur lagen och lägg på papper för att droppa av.
- Vänd runt auberginen med salsan och garnera med färsk, strimlad vårlök.