Asiatisk variant på spaghetti och köttfärssås

Asiatisk variant på spaghetti och köttfärssås
Foto: Petter Bäcklund
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Asiatisk variant på spaghetti och köttfärssås

16 ingredienser

30 min

Detta är min asiatiska flirt med svenskarnas mesta hemlagade favorit, spaghetti med köttfärsås. Lika enkel att laga och lika enkel att älska, av både barn och vuxna. Tips! Ta i mer grönsaker med nudlarna om du vill, till exempel hyvlad morot, broccolibuketter, böngroddar, sparris eller pak choi. Stek då tillsammans med färsen innan nudlarna går i.

Ingredienser

portioner
  • 300 g risnudlar, breda (eller breda glasnudlar)
  • 300 g blandfärs (växtbaserad färs för vego)
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk svart risvinäger (eller balsamvinäger)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 10 cm purjolök, tunt skivad
  • 3 msk ostronsås (teriyakisås för vego)
  • 1 msk kinesisk soja
  • svartpeppar
  • neutral rapsolja, att steka i
  • ev färsk koriander

Gör så här

  1. Koka nudlarna i 1 minut kortare än anvisningarna på förpackningen. Skölj med iskallt vatten och låt rinna av.
  2. Blanda 2 msk soja, 2 tsk sesamolja, risvinäger, strösocker samt riven vitlök i en bunke. Peppra. Lägg i färsen och blanda runt.
  3. Hetta upp en panna och stek lök tills den börjar bli mjuk. Lägg i purjo (spara lite till topping) och stek på hög värme i några minuter. Lägg sedan i färs och låt fräsa i någon minut, rör om och stek tills färsen är genomstekt. Smaka av med svartpeppar.
  4. Vänd ner nudlarna och häll på ostronsås, 1 msk japansk soja, 1 msk kinesisk soja samt 2 tsk sesamolja. Stek i några minuter under omrörning. Toppa med lite tunt skivad purjo och eventuellt koriander. Servera genast!