Asiatisk fiskgryta - Filip Poons recept

koket.se
Asiatisk fiskgryta - Filip Poons recept
Foto: TV4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Asiatisk fiskgryta - Filip Poons recept

16 ingredienser

En fantastiskt god fisk- och skaldjursgryta som bjuder på syra och hetta i perfekt smakkombination. Risnudlar i grytan gör den extra matig och mättande.

Se Filip Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1,5 l kycklingbuljong
  • 1 msk korianderfrö
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 5 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 400 g risnudlar (tunna)
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk japansk soja
  • 1 röd chilifrukt, strimlad
  • 1 msk strösocker
  • 200 g frysta blåmusslor, tinade (utan skal)
  • 400 g laxfilé, skuren i tärningar
  • 4 salladslökar, strimlad
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • 1 kruka färsk mynta (eller thaibasilika)
  • 2 limefrukter, pressad saft
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp kycklingbuljongen med korianderfrön, ingefära och vitlök i en stor kastrull eller gryta. Låt koka i 5 minuter.
  2. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj dem i kallt vatten.
  3. Tillsätt fisksås, soja, chili och socker till kycklingbuljongen. Koka ytterligare 2 minuter. Sänk sedan värmen till medellåg.
  4. Lägg i musslorna och laxen. Koka på låg värme i ca 3-4 minuter tills laxen är tillagad.
  5. Vänd ner salladslök och örter, spara också lite till garnering.
  6. Smaka av med lite limesaft och skär resterande lime i klyftor.
  7. Fördela nudlarna i serveringsskålar. Skeda på fisksoppan. Toppa med örter och servera genast med limeklyfta vid sidan om.