En fantastiskt god fisk- och skaldjursgryta som bjuder på syra och hetta i perfekt smakkombination. Risnudlar i grytan gör den extra matig och mättande.
Se Filip Poon laga receptet
Ingredienser
1,5 l kycklingbuljong
1 msk korianderfrö
1 msk färsk ingefära, riven
5 klyftor vitlök, tunt skivade
400 g risnudlar (tunna)
3 msk fisksås
2 msk japansk soja
1 röd chilifrukt, strimlad
1 msk strösocker
200 g frysta blåmusslor, tinade (utan skal)
400 g laxfilé, skuren i tärningar
4 salladslökar, strimlad
1 kruka färsk koriander, hackad
1 kruka färsk mynta (eller thaibasilika)
2 limefrukter, pressad saft
salt
Gör så här
Koka upp kycklingbuljongen med korianderfrön, ingefära och vitlök i en stor kastrull eller gryta. Låt koka i 5 minuter.
Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och skölj dem i kallt vatten.
Tillsätt fisksås, soja, chili och socker till kycklingbuljongen. Koka ytterligare 2 minuter. Sänk sedan värmen till medellåg.
Lägg i musslorna och laxen. Koka på låg värme i ca 3-4 minuter tills laxen är tillagad.
Vänd ner salladslök och örter, spara också lite till garnering.
Smaka av med lite limesaft och skär resterande lime i klyftor.
Fördela nudlarna i serveringsskålar. Skeda på fisksoppan. Toppa med örter och servera genast med limeklyfta vid sidan om.