Ash reshte

ash reste
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Ash reshte

18 ingredienser

1 h

"Ash reshte är en omtyckt soppa. När någon i familjen reser bort ska man laga ash reshte på den tredje dagen och bjuda sina närmaste på så att hen kommer hem välbehållen igen. Den lagas även som street food på vintrarna så att resenärer kan få något varmt och mättande i sig som inte kostar så mycket. Vill du ha en vegansk rätt är det bara att utesluta kashken." /Maryam Madaresi

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 dl torkade kikärtor
  • 1 dl torkade kidneybönor
  • 1 dl torkade borlottibönor
  • 2 dl torkade gröna linser (adas på persiska)
  • 50 g fryst koriander, hackad
  • 50 g persilja, hackad (finns i frysdisken)
  • 100 g babyspenat, grovhackad
  • 50 g gräslök, hackad (eller purjolök, endast den gröna delen)
  • 100 g reshte (vetenudlar, säljs i orientaliska/persiska butiker)
  • 3 gula lökar
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk torkad mynta
  • salt
  • svartpeppar
  • olja (till stekning)

Servering

  • ev kashk (fermenterad yoghurt, säljs i orientaliska/persiska butiker)
  • ev vinäger

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtor, kidneybönor och borlottibönor kvällen innan du ska laga rätten för att minska koktiden. Det går bra att blötlägga dem i samma skål.
  2. Koka kikärtorna och bönorna i rikligt med vatten tills de blir mjuka, ca 45–60 minuter. Tillsätt linserna och koka i ytterligare 30 minuter.
  3. Tillsätt koriander, persilja, spenat och gräslök och smaka av med salt och peppar. Koka i 15 minuter utan lock (om du har locket på förlorar örterna sin fina färg).
  4. Tillsätt nudlarna och rör om försiktigt.
  5. Skala och finhacka den gula löken. Stek den i rikligt med olja tills den är mjuk och gyllene. Rör ner gurkmeja för att få en fin färg.
  6. Ta upp två tredjedelar av löken och stek den återstående tredjedelen tills den blir krispig.
  7. Skala och finhacka vitlöken och fräs den i en separat panna.
  8. Fräs även myntan med olja i en stekpanna i ca 30 sekunder.
  9. Spara ca en tredjedel av löken, vitlöken och myntan till dekoration. Häll ner resten i soppan och rör om. Låt koka på låg värme i ca 30 minuter.

Servering

  1. Servera rätten dekorerad med lök, vitlök, mynta och kashk. Många blandar även i lite kashk i ashen före servering. Vinäger är också gott att toppa med.