Chokladglaserad chokladkaka med knäckebröd

Chokladglaserad chokladkaka med knäckebröd
Foto: Bruno Ehrs
Art Smith
Art Smith

Chokladglaserad chokladkaka med knäckebröd

12 ingredienser

En saftig kaka med chokladsmak som toppas med krämig glasyr av choklad. Underbart gott att äta själv eller bjuda på!

Ingredienser

portioner
  • 200 g osaltat smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 8 ägg, delade i gulor och vitor
  • 3 dl malda mandlar
  • 1 krm salt
  • 1,25 dl kakao
  • 1,25 dl ströbröd av knäcke på fullkornsråg

Chokladglasyr:

  • 100 g osaltat smör
  • 3,75 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl kakao, siktat
  • 1,25 dl sötmandel, rostad

Gör så här

  1. Värm upp ugnen till 175º.
  2. Rör smör och socker luftigt i en skål.
  3. Tillsätt äggulorna, en åt gången, och rör om kraftigt.
  4. Rör ner malda mandlar, salt och kakaopulver.
  5. Vispa äggvitorna till styvt skum i en annan skål och vänd ner det i äggsmeten tillsammans med ströbrödet.
  6. Smöra och mjöla en form med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter.
  7. Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 20 minuter.
  8. Stick en provsticka i mitten; när den är torr är kakan klar.
  9. Ta ut kakan och låt den kallna.
  10. Chokladglasyr:
  11. Rör rumsvarmt smör, socker, vaniljsocker och kakaopulver luftigt.
  12. Bred glasyren över kakan och strö över rostade mandlar.