Arros con pollo - kyckling med saffransris
Arros con pollo - kyckling med saffransris
18 ingredienser
Gladys lagar en lika vacker som god sydamerikansk rätt med stekt kyckling, ris och saffran.
Ingredienser
- 4 kycklinglårfiléer (gärna med skinn)
- 4 dl ris (rundkornigt)
- 2 förp saffran (à 0,5 g)
- 5 dl kycklingbuljong
- 1 schalottenlök
- 3-4 klyftor vitlök
- 1 chilifrukt
- 1-2 stjälkar stjälkselleri
- 3-4 limefrukter
- 1 kruka färsk persilja
- 1 kruka färsk koriander
- 250 g körsbärstomater
- 1 burk svarta oliver utan kärnor
- 2 dl vitt vin
- 1-2 citroner
- olivolja, till stekning
- salt
- peppar
Gör så här
- Häll i oljan och riset i en kastrull och fräs tillsammans med saffran och en nypa salt på hög värme 2-3 minuter. Häll i buljongen och sänk till låg värme. Låt koka färdigt ca 20 minuter.
- Dela kycklingen i grova bitar och krydda med salt och peppar låt steka i olja i en panna på skinnsidan 4-5 minuter.
- Stek på andra sidan 4-5 minuter och lägg sedan över kycklingen i en skål.
- Skala och finhacka lök, vitlök och chili. Stek på medelvärme i olja i pannan ca 3-4 minuter.
- Hacka sellerin och tillsätt i pannan. Pressa på limesaft och häll i det vita vinet. Salta, peppra och rör om. Låt småkoka några minuter.
- Hacka persilja och koriander samt dela tomaterna. Lägg i varsina skålar.
- När riset kokat färdigt, häll över det som är i stekpannan i kastrullen. Lägg i kyckling, tomater, svarta oliver och persilja. Blanda ordentligt och smaka av med salt och peppar.
- Servera och toppa med skivad citron och hackad koriander.