Aromatisk chiliolja

Aromatisk chiliolja
Foto: TV4/ Christin Kashou
Christin Kashou
Christin Kashou

Aromatisk chiliolja

11 ingredienser

20 m

”En aromatisk och het olja som både går att förvara länge och använda till det mesta. Oljan har många användningsområden. Förutom nudlar och dumplings är det väldigt gott att toppa grillade grönsaker med oljan.” /Christin Kashous

Ingredienser

portioner dl
  • 2 dl chiliflakes (gochugaru)
  • 5 dl rapsolja
  • 1 msk sichuanpeppar
  • 2 stjärnanis
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 kanelstång
  • 2 lagerblad
  • 1 salladslök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk ingefära, skalad
  • 1 msk svart risvinäger (chinkiang vinäger eller salt)

Gör så här

  1. Lägg koreanska chiliflakes i en skål som tål värme med tillräckligt med utrymme för oljan.
  2. Häll upp oljan i en kastrull och hetta upp till 150 grader.
  3. Lägg i sichuanpeppar, stjärnanis, kryddnejlika, kanelstång, lagerblad, salladslök, vitlök och ingefära. Ingredienserna kommer få oljan att sjunka i temperatur. När oljan nått 175 grader så låt kryddorna rosta i 5 minuter.
  4. Sila sedan den heta oljan över chilin. Addera antigen lite vinäger eller salt för att ge oljan mer smak.
  5. Förvara i försluten burk i rumstemperatur i upp till 2 månader.