Armenisk traditionell gatha


Armenisk traditionell gatha
10 ingredienser
1 h
Gatha är ett traditionellt bakverk som består av smördeg och en söt smörfyllning.
Se Anna Demirian laga receptet

Ingredienser
- 1,5 dl mjölk
- 100 g smör
- 50 g jäst
- 1,5 strösocker
- 3 ägg
- 4-6 dl vetemjöl
Fyllning
- 3 dl vetemjöl
- 100 g strösocker
- 150 g smör
Utbakning
- ägg
Gör så här
- Värm upp mjölken och smöret till 37 grader.
- Smula ner jästen i en degbunke.
- Häll ner mjölkblandningen i bunken samt socker och uppvispat ägg.
- Blanda ihop ingredienserna och häll i mjölet lite i taget tills du får en mjuk och smidig deg.
- Låt degen jästa till dubbel storlek.
Fyllning
- Blanda ihop mjöl och socker i en bunke.
- Smällt smöret och häll det över mjölblandningen. Blanda ihop till en porös blandning.
Utbakning
- Dela upp degen i tre bollar.
- Kavla ut bollarna på ett mjölat bord till små runda kakor som är ca 25 cm i diameter och ca 1-1,5 cm tjocka.
- Fördela fyllningen på degbitarna, knyt ihop dem och stäng.
- Vänd på kakorna, platta till dem med handen så du får fina och runda kakor.
- Lägg kakorna på en plåt (eller i små kasseroller) och låt dem jäsa under bakduk i 10 minuter.
- Pensla kakorna med ägg och gör mönster med en gaffel.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen på 200 grader tills de blivit gyllenbruna.