Armenisk bakelse


Armenisk bakelse
8 ingredienser
1 h
De här armeniska bakelserna kallas "Gatha" och är en sorts fyllda smördegsknyten.
Se Anna Demirian laga receptet

Ingredienser
Smördeg (stor sats)
- 800 g normalsaltat smör, rumstempererat
- 4,5 dl vatten, ljummet
- 6 msk äppelcidervinäger
- 4 äggulor
- 401 g vetemjöl
Xoriz- fyllning
- 3 dl vetemjöl
- 150 g strösocker
- 100 g smör
Gör så här
Smördeg
- Blanda ihop 400 gram smör och vatten med händerna.
- Häll i vinäger, äggulor och en del av mjölet. Häll i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop till en fast men ganska mjuk deg.
- Dela degen i 5-6 bollar och låt dem vila en stund under en kökshandduk.
- Kavla ut varje boll på ett lätt mjölat bakbord till en platta som är ca 30×40 cm.
- Nu ska du fördela och bre ut resterande 400 g smör på varje degplatta tre gånger. Det blir ca 80 g per gång. Bre på smör på varje degplatta, vik ena sidan till mitten och den andra sidan över. Vik degen i tre delar på längden. Täck med plastfolie och låt degplattorna vila i kylskåpet.
- Upprepa två gånger till.
- Degen ska förvaras i frysen och tinas vid behov.
Xoriz- fyllning
- Blanda ihop mjöl och socker i en bunke.
- Smällt smöret och häll det i bunken.
- Banda ihop till en porös blandning.
Utbakning
- Kavla ut en smördegsplatta (ca 25 x 40 cm).
- Fördela fyllningen på den utkavlade degen och vik ihop till en längd.
- Pensla längden med ägg och gör mönster med en gaffel.
- Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills den har blivit gyllenbrun.