Aprikospaj med mandel

44 röster
Aprikospaj med mandel
Foto: TV4

Marie Mandelmanns bästa paj är busenkel att göra! En smulig botten som toppas med färska aprikoser (och bär om du vill!) samt en gräddig mandelkräm.

Tips! Om mandlarna tryter kan man dryga ut dem med aprikoskärnor

Visa mer

Du behöver

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • aprikoser och/eller hallon och björnbär
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 dl mald mandel
  • 1,5 dl socker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare, degen ska vara smulig, nästan mjölig, men allt ska blanda sig.
  3. Häll smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter, och skaka ut dem så att de fördelar sig jämt i formen. Tryck ut smulorna i botten, men lämna en otryckt kant runtom.
  4. Lägg halverade aprikoser och bären i pajskalet.
  5. Vispa ihop grädde, ägg, mandel, socker och häll över frukten/bären.
  6. Grädda pajen i ugnen i 30 minuter. Låt svalna innan du serverar
30 januari 2018

Fler goda recept