Aprikoskaka

Aprikoskaka
Foto: TV4

Torkade aprikoser är bra att ha hemma. Om du vill baka en god kaka kan du lägga aprikoserna i den. Servera kakan till kaffe eller som dessert med en klick vispgrädde eller en kula glass till. För att kunna baka den här kakan behöver du en kakform.

26 januari 2009
8

Du behöver

  • 250 g torkade aprikoser
  • 2 ägg
  • 5,5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 60 g smör
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron, rivet skal
  • kakform

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Koka upp aprikoserna i så mycket vatten att det täcker dem och låt dem småkoka i 20 minuter. Häll över i ett durkslag för att rinna av. Smält 2 1/2 dl socker i en panna, rör om tills allt socker smält och blivit vackert ljusbrunt. Häll det smälta sockret i en kakform och vrid formen så att hela formens insida blir glaserad.
  2. Smält smöret och häll i 1 1/2 dl ljummet vatten. Vispa äggen och 3 dl socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggvispet. Häll i smörvattnet och rör ihop till en kaksmet. Rör till sist ner det rivna citronskalet.
  3. Klä formens insida med aprikoserna. Häll på kaksmeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50–60 minuter. Pröva med sticka om den är klar, stickan ska vara helt torr.
Kommentera receptet

Fler goda recept