Äpplesorbet med vit chokladcremeux och krispigt bovete

Äpplesorbet med vit chokladcremeux och krispigt bovete
Foto: Stefan Wettainen
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Äpplesorbet med vit chokladcremeux och krispigt bovete

17 ingredienser

Fantastisk dessert med äppelsorbet, vit chokladkräm och friterat bovete. TIPS! Prova gärna samma recept på krispigt bovete men byt ut bovetet mot bulgur, quinoa eller ris!

Planering
VIT CHOKLADCREMEUX förbereds med fördel dagen innan så att den får sätta sig i kylen i lugn och ro. Har du inte tid så börja minst 6 h innan servering. Medan du väntar på den är det dags för att göra ÄPPLESORBET. Förvara den gärna 1 timme i frysen innan du serverar den. Nu har du all tid i världen att lägga på bovetet. Gör det ordentligt och enligt recept så får du en grym slutprodukt. Får du över är de grymt gott att ha som strössel på vilken glass/sorbet som helst, i din müsli eller varför inte bara som ett snack. /Tea

Tips på förenkling: Har du inte tid att göra egen äppelpuré? Ersätt då med ekologisk äppelmos! Har du inte tid och tålamod att göra bovetecrunch? Ersätt med en god granola, rostade nötter eller krossade kakor!

Uppe i norra Sverige tillverkas drickbart guld av äpplen: Brännland Iscider. Så fort jag ser en äppeldessert finns det ingenting jag hellre serverar. Drycken är så välbalanserad med frukt och sin friska, nästan bitande syra. En söt Riesling av varianten Beerenauslese passar också bra till denna dessert. Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2013 från Mosel i Tyskland är ett bra exempel.

Ingredienser

portioner

Vit chokladcremeux

 • 2 g gelatinblad [0,5]
 • 80 g vispgrädde [0,75 dl]
 • 100 g vit bakchoklad (pellets eller hackad)
 • 90 g grekisk yoghurt

Äpplesorbet (laktosfri)

 • 200 g äpple [2-3 st]
 • 500 g vatten, kallt [0,5 l]
 • 2 g askorbinsyra [0,5 krm]
 • 180 g strösocker [2 dl]
 • 15 g vatten [1 msk]
 • 200 g råsaft från äpple [2 dl]
 • 15 g citronsaft, pressad [1 msk]
 • 75 g smetana (laktosfri syrad grädde) [0,75 dl]

Krispigt bovete

 • 500 g vatten [0,5 l]
 • 90 g helt bovete [1,5 dl]
 • 135 g strösocker [1,5 dl]
 • 120 g vatten [1,2 dl]
 • 180 g matolja [2 dl]

Gör så här

Vit chokladcremeux

 1. Lägg gelatinet i blöt i en skål med kallt vatten. Koka upp grädden i en kastrull och ställ åt sidan.
 2. Krama vattnet ur gelatinet, lägg i grädden och rör om tills gelatinet lösts upp. Häll i chokladen och mixa till en slät kräm med en stavmixer.
 3. Avsluta med att hälla i yoghurten och vispa upp tills den är en mjuk kräm. Täck med plastfolie och se till att folien ligger direkt mot cremeuxens yta. Låt svalna och stelna i kylen i minst 4 timmar.

Äpplesorbet

 1. Sätt ugnen på 100 grader och varmluftsfunktion.
 2. Skala och dela äpplena i 4 delar. Ta bort kärnhuset. Lägg i en bunke tillsammans med den större mängden vatten och askorbinsyran. När du är klar, häll av vattnet och lägg äppelklyftorna i en ugnsform.
 3. Strö sockret över äpplena. Häll den mindre delen vatten i formen. Plasta formen tätt och baka äpplena i 45 minuter. Har du inte plast som tål värmen, lägg i äpplena i en ugnstålig kastrull med lock i ugnen.
 4. Ta ut äpplena ur ugnen och låt svalna av utan att ta bort plasten. Mixa i en blender tills du fått en slät puré. Tillsätt äppel- och citronsaften. Avsluta med att hälla i smetana. Nu är den redo att köras i glassmaskin.

Krispigt bovete

 1. Koka upp 0,5 liter vatten i en kastrull. Häll bovete i en sil och skölj ordentligt under rinnande kallt vatten i 2 minuter. Häll bovetet i det kokande vattnet och koka i 10 minuter. Häll av och skölj kallt.
 2. Koka upp socker med 120 gram vatten i en kastrull till en sockerlag. Häll i bovetet och koka i 5 minuter. Ställ åt sidan. Sila av sockerlagen i en ny kastrull.
 3. Häll ut bovetet över en tallrik och låt svalna i kylen i 30 minuter.
 4. Koka upp sockerlagen ytterligare en gång och häll i bovetet en gång till. Denna gång får det koka med 3 minuter. Sila av. Häll ut bovetet över en tallrik och låt svalna i kylen i 30 minuter.
 5. Värm oljan till 170 grader. Fritera bovetet tills det släpper från sina små sockerkluster och sockret runt omkring börjar karamelliseras och få en gyllenbrun färg.

Servering

 1. Lägg en stor sked med vit chokladcremeux och dra ut som den som en svängd droppe över tallriken. Strö över krispigt bovete och avsluta med att forma ett ägg med hjälp av en sked av äpplesorbet och lägg det på bovetet.