Äppelsockerkaka med salt kolasås
Äppelsockerkaka med salt kolasås
16 ingredienser
1 h
Äppelsockerkaka är alltid gott, toppa den dessutom med en läcker salt kolasås så har du en drömgod kaka till fikat!
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Äppelsockerkaka
- smör (till formen)
- ströbröd (till formen)
- 125 g smör
- 1 dl mjölk
- 3 ägg
- 2,5 dl ljust muscovadosocker
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk kardemummakärnor, nymalda
- 1-2 svenska äpplen
Kolasås
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 20 g smör
- 0,5-1 tsk flingsalt
Gör så här
x
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Smörj en sockerkaksform (cirka 1,5 till 2 liter) med smör och klä formen med ströbröd.
- Smält smöret i en kastrull. Häll i en skål och tillsätt mjölken, låt svalna.
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och sikta ner detta i äggsmeten. Tillsätt den nymalda kardemumman. Vänd runt med en slickepott.
- Tillsätt smöret och mjölken i smeten och vänd runt ytterligare lite till.
- Skala äpplena och dela i klyftor.
- Häll smeten i formen, styck ner äppelbitarna i smeten.
- Ställ formen näst längst ner i ugnen och grädda i cirka 30 minuter, känn efter med en sticka.
Kolasås
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
- Låt kolasåsen koka upp. Rör om då och då, så att det inte bränner vid. Koka kolasåsen cirka 10 minuter tills den fått en fin seg konsistens och gyllene färg.
- Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt smöret och saltet. Rör om.
- Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna i rumstemperatur.
Servering
- Ringla kolasåsen över sockerkakan när den svalnat helt.