Vietnamesisk äppelros

Äppelros i smördeg
Foto: TV4
Helena Ekman
Adam Thulin
Helena Ekman
Adam Thulin

Vietnamesisk äppelros

Av: Helena Ekman, Adam Thulin, Anja Allvin, Ida Ödmark

Från: Sveriges mästerkock

8 ingredienser

Söt och frasig munsbit med äpple och aprikosmarmelad inrullad som en ros i smördeg.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 grönt äpple
  • 0,5 rött äpple
  • 1 förp smördeg
  • 2 limefrukter
  • 1 dl vatten
  • 4 msk aprikosmarmelad

Dekorering

  • 2 tsk malen kanel
  • 2 msk florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Hyvla äpplen tunt på mandolin.
  3. Pressa limejuice och riv skalet. Blanda med vatten och koka upp.
  4. Lägg ner äppelskivorna och låt sjuda i ca 30 sekunder. Ta upp och lägg på papper för att torka.
  5. Ta fram smördegen och skär av plattorna så att de blir ca 5-6 cm höga, längden är bra att behålla så mycket som möjligt av, ca 30 cm.
  6. Bred på aprikosmarmelad.
  7. Dela äpplena i hälften och lägg omlott på varandra högst upp på längden av smördegen och fyll på hela längden. Äpplena ska ligga så att de sticker upp ca 1-2 cm.
  8. Vik över smördegen så att äpplena täcks.
  9. Börja rulla från ena kanten till den andra och skär av när önskad rosstorlek har uppnåtts, ca 3 varv är lagom.
  10. Ställ i muffinsformar
  11. Grädda i ugnen ca 15 minuter. Rosorna ska få fin färg och smördegen ska se frasig ut.
  12. Blanda florsocker och kanel och sikta över med en sil.
  13. Njut dem nygräddade.