Äppelpaj med mandel och kanel

Äppelpaj med mandel och kanel
Foto: TV4
Hanna Dorsin Emma Peters
Hanna Dorsin Emma Peters

Äppelpaj med mandel och kanel

5

12 ingredienser

Klassisk äppelpaj som blir extra god med mandelmassa i degen. Servera tillsammans med vaniljglass.

Ingredienser

portioner6 - 8

Pajdeg

  • 300 g mandelmassa
  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 150 g smör

Fyllning

  • 6 äpplen, skalade och skurna i tärningar
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 8 g malen kanel [1 msk]
  • 2 msk vatten
  • 1 krm flingsalt

Topping

  • 1 ägg, uppvispat
  • 22 g farinsocker [2 msk]
  • 25 g smör

Till servering

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Riv mandelmassan grovt. Skär smöret i tärningar. Lägg mandelmassa, smör och mjöl i en matberedare och kör snabbt tills en deg bildats.
  2. Platta ut degen och tryck sedan ut 2/3 i en form med löstagbar kant, gärna en med veckade kanter, ca 24 cm i diameter. (Spara resten av degen att dekorera pajen med.) Låt degen gå upp mot kanterna. Låt pajformen vila i frysen i ca 20 minuter (för att förhindra att den glider ner) medan du förbereder fyllningen.
  3. Lägg äppelbitar i en rostfri kastrull och häll i vattnet. Koka upp och tillsätt socker, kanel och salt. Rör om och dra av från värmen.
  4. Nagga pajdegen med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter. Kavla under tiden ut den resterande pajdegen och skär den i remsor.
  5. Fördela sedan fyllningen i pajskalet och lägg remsorna i ett rutmönster över pajen.
  6. Pensla med uppvispat ägg och strö farinsocker över remsorna. Klicka ut smöret i hålrummen mellan remsorna och grädda sedan pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Passa så inte degen bli för mörk, täck i så fall med aluminiumfolie.
  7. Servera med vaniljglass.