Bedros bjuder oss på en ljuvlig äppelpaj med mandel, perfekt som härlig fika. Han dekorerar pajen med ett noga utformat pajlock i form av ett vackert rutmönster, det sätter pricken över i:et på denna goda paj.
Riv mandelmassa, och lägg i en bunke ihop med citronzest.
Rör ihop till en klumpfri massa med vinge i en bakmaskin.
Blanda socker och vaniljsocker och tillsätt äggvita, rör ihop. Vispa inte.
Häll över äggvitebaldningen i mandelmassan i omgångar och rör runt till det går ihop.
Vänd ner mjukt smör i mandelmassa-blandningen.
Avsluta med att sikta ner mjöl och salt och rör ihop till en jämn smet (vispa inte).
Ta upp smeten i en spritspåse och ställ i kyl.
Pajdeg
Blanda ihop smör och florsocker i en bunke.
Blanda sedan ihop mjölk och äggula, häll över smöret, rör runt och tillsätt sedan vetemjöl och bakpulver.
Blanda till en jämn deg. Den ska bara gå ihop, ska inte blandas för länge.
Platta ut, plasta in och ställ i kyl, minst en timme.
Ta fram ur kylen, låt stå en liten stund om den är för kall.
Kavla ner till ca 2 mm, och sätt tillbaka i kylen. Degen är lättast att hantera när den är kall. Alt: ställ in plåt i kyl som du sedan jobbar på så håller sig degen kall.
Använd pajformen till att stansa ut en cirkel (Till toppen innan du fodrar den.)
Fodra sedan pajformen och spritsa i mandelkrämen. Ställ tillbaka i kyl.
Ta överbliven deg och kavla till ca två st 2 mm tjocka ark. Förvara sedan i kylen.
Skär 1 cm’s ”stripes” av den ena. Och lägg i önskat mönster, spreja med lite vatten. Stansa sedan med en ring och ställ i kyl.
Av den andra, stansa en ring med pajformen och gör en ring inuti med hjälp av en tallrik. Denna kant ska ligga ovanpå stripsen för att dölja kanten mellan stripes och pajform.
Montering
Hyvla äppelskivor och lägg i sockerlag, häll sedan av sockerlagen och placera äppelskivorna på hushållspapper. Lägg ett lager med äpplen ovanför mandelkrämen.
Placera sedan det mönstrade pajskalet samt den stansade "kant-ringen" ovanpå äpplena och nyp lätt ihop kanterna längs sidan.
Spreja med lite vatten och sprinkla lite rörsocker ovanpå.
Baka på 175 grader i ca 35-40 minuter.
Ta ut och pensla pajskalet (medans varmt) med sockerlagen.
Låt svalna.
Servera som den är eller med lite sötad vispad creme fraiche.