Äppelmustbakad kålrabbi med torsk och pepparrot

Äppelmustbakad kålrabbi med torsk och pepparrot
Foto: TV4
Matilda Klarqvist
Matilda Klarqvist

Äppelmustbakad kålrabbi med torsk och pepparrot

Av: Matilda Klarqvist

Från: Sveriges mästerkock

16 ingredienser

1 h

Middag med finess där grönsaken kålrabbi står i fokus tillsammans med valfritt protein, här är det torskfilé som gör kålrabbin sällskap.

Ingredienser

portioner
  • 4 kålrabbi
  • 300 g torskfilé
  • 150 g smör
  • 5 dl äppelmust
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • ca 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 citroner
  • 2 msk honung
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 msk crème fraîche
  • 4-5 cm färsk pepparrot
  • 1 äpple granny smith
  • neutral olja, för fritering
  • 1 kruka färsk dill
  • salt
  • peppar

Gör så här

Förbered kålrabbin

  1. Skala alla kålrabbi, spara de gröna bladen till senare.
  2. Dela 2 kålrabbi på mitten till 4 “biffar” till äppelmuskoket. Skär 1 kålrabbi i 2 mm tunna skivor med en mandolin till pickling. Grovriv resterande kålrabbi till puré.

Äppelmustsås och kålrabbi-“biff”

  1. Lägg 50 g smör i en kall panna. Lägg i "biffarna" och häll på ca 5 dl äppelmust, 3 dl utspädd buljong och 2 msk äppelcidervinäger.
  2. Koka på medelvärme under lock ca 20 minuter tills biffarna har en innertemperatur ca 90 grader.
  3. Ta ut kålrabbin och låt såsen fortsätta reducera på låg värme. Smaka av med salt, en klick smör och ev lite mer äppelcidervinäger.

Snabbpicklade kålrabbi-skivor

  1. Blanda 1 dl äppelcidervinäger, citronsaft, 2 msk honung och salt i en skål. Lägg de mandolinade kålrabbi-skivorna i lagen och låt dra fram till servering.

Puré

  1. Stek den rivna kålrabbin med en nypa salt i en torr panna tills den släpper vätska och mjuknar.
  2. Tillsätt grädde, 50 g smör och peppar. Koka tills kålrabbin är helt mjuk och grädden karamelliserats.
  3. Mixa i en mixer till en slät puré med crème fraîche, lite citronsaft och riven pepparrot (efter smak). Smaka av med citron, salt och honung.

Torsk

  1. Skär torsken (om du har en filé) på hälften (så det är kvadratiska bitar). Salta och sockra, låt vila några minuter.
  2. Stek fisken på hög värme ca 1-2 minuter till gyllene, vänd och sänk värmen. Tillsätt smör och ös fisken tills innertemperaturen är ca 53 grader.

Kålrabbi-biffar

  1. Dela biffarna i 4 delar, till triangelformer. Stek på medelhög värme i ca 30 g smör i panna till gyllene färg. Lägg i dillkvist och ös med smöret under stekningen.

Garnering

  1. Skiva äpplet tunt med mandolin och pensla med citron för att behålla färgen.
  2. Fritera kålrabbibladen i olja, 150 grader, tills krispiga. Lägg på papper och salta (går att utesluta om du ej har bladen, alt byta ut till grönkål).

Servering

  1. Lägg puré i botten på en tallrik, placera kålrabbi-biffar och torsk på tallriken i en cirkel. Lägg picklade kålrabbiskivor emellan. Droppa över äppelmustsåsen. Garnera med äppelskivor, friterade kålrabbiblad, dill och några droppar citron.