Äppelmaräng

Foto: TV4
Äppelmaräng
Ingredienser
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 4 bittermandel, rivna
Fyllning:
- 5 dl vatten
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 citron, saft och rivet skal
- ca 1,5 l äppelklyftor, skalade
Maräng:
- 3 äggvitor
- 100 g florsocker
- pistagemandel (el. mandelflis,) till garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200° – 150°. Smöra och bröa en rund kakform. Vispa ägg och socker vitt. Blanda mjöl, bakpulver och mandel och rör ned.
- Grädda i 200° mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna.
- Koka en sockerlag av vatten, socker och citron. Lägg i äpplena och koka dem sakta mjuka. Ta upp äpplena och koka ihop lagen tills den geléar sig.
- Lägg äpplena i en topp på kakan. Skeda gelén över.
- Vispa vitorna hårt och tillsätt sockret lite i sänder. Bred marängsmet över hela kakan.
- Grädda i 150° ca 15 minuter. Strö på mandel.