Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul
Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul
15 ingredienser
40 m + tid i kyl
"Härligt kladdig äppelkladdkaka med knäckigt havresmul. Smakar typ som äppelpaj i kladdkaksformat." /Camilla Hamid
Ingredienser
Äppelkladdkaka
- 2 äpplen
- 175 g smör
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl brunt farinsocker
- 3 ägg
- 3,5 dl vetemjöl
Pajsmul
- 50 g smör, mjukt och rumsvarmt
- 1 dl vetemjöl
- 0,5 dl havregryn
- 0,5 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap
- 2 tsk vaniljsocker
Garnering
- 1 äpple
- 1 tsk malen kanel (att strö över kladdkakan)
Gör så här
Äppelkladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
- Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
- Smält smöret i en kastrull.
- Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
- Häll upp smeten i formen.
Pajsmul och garnering
- I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till pajsmulet.
- Skölj, kärna ur och skiva äpplet till garneringen.
- Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
- Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är kladdig.
- Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4 timmar i kylen innan du serverar den.