Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

POPULÄRT
Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

15 ingredienser

40 m + tid i kyl

"Härligt kladdig äppelkladdkaka med knäckigt havresmul. Smakar typ som äppelpaj i kladdkaksformat." /Camilla Hamid

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Äppelkladdkaka

  • 2 äpplen
  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl

Pajsmul

  • 50 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 1 äpple
  • 1 tsk malen kanel (att strö över kladdkakan)

Gör så här

Äppelkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.

Pajsmul och garnering

  1. I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till pajsmulet.
  2. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till garneringen.
  3. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  4. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är kladdig.
  5. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4 timmar i kylen innan du serverar den.