Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

19 röster
40 m + tid i kyl
8-10 bitar
Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul
Foto: Camilla Hamid

"Härligt kladdig äppelkladdkaka med knäckigt havresmul. Smakar typ som äppelpaj i kladdkaksformat." /Camilla Hamid

Visa mer
40 m + tid i kyl
8-10 bitar

Du behöver

Äppelkladdkaka

  • 2 äpplen
  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl

Pajsmul

  • 50 g smör, mjukt och rumsvarmt
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk vaniljsocker

Garnering

  • 1 äpple
  • 1 tsk malen kanel (att strö över kladdkakan)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Äppelkladdkaka
    Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.
  6. Pajsmul och garnering
    I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till pajsmulet.
  7. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till garneringen.
  8. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är kladdig.
  10. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4 timmar i kylen innan du serverar den.
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...