Äppelkaka med karamell

Äppelkaka med karamell
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Äppelkaka med karamell

16 ingredienser

1 h 20 m

Den här kakan är en riktig favoritdessert, oavsett vilken frukt du använder. Men just den här tjusiga versionen med äpple är verkligen mittpunkten för speciella tillfällen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 1.

Ingredienser

portioner10 - 14
  • 250 g osaltat smör, mjukat (lite extra till smörjning)
  • 3 äpplen, skalade samt urkärnade och skurna i små kuber (Cox- eller Granny Smith)
  • 225 g strösocker (3 msk extra)
  • 3 ägg (medelstora och från frigående höns)
  • 250 g vetemjöl (självjäsande)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk malen kanel

Crumble

  • 35 g osaltat smör
  • 50 g vetemjöl
  • ca 1 msk farinsocker, mjukt (ljust)
  • 30 g hasselnötter, hackade

Fyllning och glasyr

  • 2 äpplen, skalade samt urkärnade och tunt skivade (Cox)
  • 30 g strösocker
  • 250 g osaltat smör, mjukt
  • 200 g dulce de leche
  • 150 g florsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 170 grader (150 grader varmluft).
  2. Smörj och klä två djupa smörgåsformar som är ca 20 cm med bakplåtspapper.
  3. Lägg äppeltärningarna i en kastrull med en skvätt vatten och 3 matskedar socker. Låt koka upp och koka försiktigt i 10 minuter, eller tills äppelbitarna börjar mosas sönder. Tillsätt mer vatten medan det kokar om det ser torrt ut. Ställ åt sidan för att svalna helt.
  4. Vispa ihop det mjuka smöret och strösockret i en skål tills det är ljust och fluffigt.
  5. Vispa ner ett ägg i taget tills du har en slät blandning.
  6. Vänd ner mjöl, bakpulver och kanel. Vänd slutligen ner det kokta äpplet. Om blandningen är lite tjock kan du tillsätta en skvätt mjölk eller en klick yoghurt.
  7. Fördela blandningen i de två formarna och grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Testa med en provsticka, den ska vara torr.
  8. Kyl kakorna i 10 minuter och vänd sedan upp dem på ett galler för att svalna helt.
  9. Öka ugnstemperaturen till 180 grader (160 grader varmluft).

Crumble

  1. Smula ihop smöret och mjölet med fingertopparna tills det bildar klumpar stora som ärtor. Rör sedan ner sockret och nötterna.
  2. Bred ut blandningen över en klädd plåt och grädda i 10–12 minuter tills det är gyllene. Låt svalna.

Fyllning och glasyr

  1. Lägg äpplena i en kastrull med strösocker och 40 g av smöret.
  2. Koka försiktigt i 10 minuter tills sockret har smält och äpplena är glansiga, rör om då och då. Öka värmen och låt bubbla i 3–4 minuter tills äpplena är karamelliserade och klibbiga. Låt svalna.
  3. Vispa resten av smöret med karamelliserad mjölk och florsocker tills det är slätt. Om det fastnar så tillsätt en skvätt hett vatten och vispa tills det är en slät smet.

Servering

  1. Lägg en kaka på ett serveringsfat. Bred över hälften av glasyren, strö över de karamelliserade äpplena och hälften av din crumble. Toppa med den andra kakan.
  2. Fördela resterande glasyr över kakan och strö över resten av karamelläpplena och mer cumble.