Underbara äppelrutor som du bakar i långpanna på 40x30 cm. Frasiga utanpå och härligt sega inuti. Äppelkakan kan ätas direkt men smakar helt fantastiskt efter en natt i kylskåpet! Recept från bloggen My Kitchen Stories.
Äppelkaka i långpanna
Foto: Camilla Hamid
Du behöver
- 2 medelstora äpplen
- 2 msk citronsaft
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 1 dl mörk sirap
- 2 stora ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 0,5 tsk malen kanel
- 3,5 dl vetemjöl
Till garnering
- 1 msk malen kanel
- 1 msk strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader och täck formen med bakplåtspapper.
- Skala och kärna ur äpplena. Skiva i tunna klyftor och häll citronsaft över dem. Ställ åt sidan.
- Smält smöret i kastrull eller microvågsugn och blanda ihop till en jämn smet tillsammans med resten av ingredienserna. Bara precis så att allt går ihop.
- Häll upp smeten i formen och tryck ner äppelskivorna i smeten.
- Pudra kakan med kanel och strösocker innan du lägger den i mitten av ugnen för att gräddas i 25-30 minuter.
10 oktober 2017