Äppelcrumble med mandel och tonkaböna anglais

Äppelcrumble med mandel och tonkaböna anglais
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Äppelcrumble med mandel och tonkaböna anglais

12 ingredienser

20 m

Äpple fyllt med mandelkräm och toppat med en crumble på havregryn. Vaniljsåsen som serveras till får spännande smak av tonkaböna.

Ingredienser

portioner
  • 4 äpplen ingrid marie
  • 50 g mandelmassa
  • 50 g smör

Crumble

  • 100 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl

Crème anglais

  • 4 dl mandeldryck
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 tonkaböna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kärna ur äpplena. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Riv mandelmassa samt smör och blanda ihop. Fyll äpplena med blandningen.
  4. Blanda ihop ingredienserna till crumblen. Fördela den över äpplena.
  5. Baka äpplena ca 7 minuter i ugnen, tiden beror på mognad och äppelsort så håll koll och känn efter om äpplena ev behöver ytterligare några minuter i ugnen.
  6. Sjud upp mandeldrycken i en kastrull. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Riv ner tonkabönan fint i äggvispet.
  7. Häll den varma mandeldrycken i äggvispet och vispa. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa tills det tjocknar, passa noga så att det inte kokar. Låt svalna och ställ i kylen.
  8. Servera vaniljsåsen till de varma äpplena.