Äppelbullar med knäckig tosca

Äppelbullar med knäckig tosca
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Äppelbullar med knäckig tosca

21 ingredienser

1 h + jäsning

Hilda bjuder på magiska äppelbullar med knäckig tosca. Perfekta att njuta av i höst!

Ingredienser

portioner

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk, kall (3 %)
  • 1,5 dl vit sirap
  • 1 ägg
  • 1,5 msk kardemummakärnor, nymald
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 15 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl farinsocker, mjukt
  • 3 msk malen kanel
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk ljus sirap (eller vit sirap)
  • 2-3 äpplen (medelstora)

Tosca

  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 msk ljus sirap
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk mjölk
  • 4-5 dl mandelspån (eller hackad mandel med skal) [60 g]
  • ca 0,5 krm flingsalt

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Tillsätt mjölk och rör tills jästen har löst upp sig. Använd gärna en köksassistent eller elvisp med degkrokar.
  3. Tillsätt sirap, ägg, kardemumma, salt och smör.
  4. Arbeta in lite mjöl i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
  5. Arbeta degen i 12-15 minuter tills den är elastisk och släpper från kanterna.
  6. Täck bunken med plastfolie och lägg en bakduk över. Låt degen jäsa i rumsvärme i 1,5 timme.

Natt- och kalljäst

  1. Ställ in den plastade degbunken direkt i kylen och låt jäsa över natten.

Fyllning

  1. Förbered fyllningen genom att vispa ihop smör, farinsocker, kanel, vetemjöl och sirap. Låt stå medan degen jäser.

Utbakning

  1. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 1 cm tjock rektangulär platta.

Fyllning forts.

  1. Skala eventuellt äpplena, du kan behålla skalet på om du vill.
  2. Riv äpplena på den grova sidan av rivjärnet och karma ut juicen.
  3. Lägg de rivna äpplena i en skål.
  4. Bred kanelfyllningen på degen och strö över de rivna äpplena.
  5. Vik den ena långsidan till mitten och vik sedan de andra långsidan ovanpå.
  6. Kavla lite lätt och skär i 2 cm breda remsor.
  7. Forma remsorna till valfri form och lägg i bullformar eller direkt på bakplåtspapper.
  8. Täck bullarna med en bakduk och låt jäsa i 45-60 minuter.

Tosca

  1. Gör under tiden toscan.
  2. Smält smöret i en kastrull och rör i socker, sirap, vetemjöl och mjölk.
  3. Låt koka upp och tjockna något (sänk temperaturen till medelvärme).
  4. Dra av kastrullen från plattan och rör i mandelspån samt flingsalt.
  5. Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
  6. Fördela toscan lika på bullarna och grädda plåtarna i omgångar, ca 7-9 minuter.
  7. Toscatäcket ska vara gyllene och bullen ska ha en innetemperatur på 96 grader.
  8. Ta ut och låt bullarna svalna på galler. Det går utmärkt att frysa bullarna.