Apfelstrudel och Majstrudel

Foto: TV4
Apfelstrudel och Majstrudel
27 ingredienser
2 h
Apfelstrudel - äppelstrudel - är ett klassisk bakverk från Österrike. Krispigt tunt skal och fylld med äppelkompott. Stephanies majstrudel är fylld med en kompott på maskrosor, hasselnötter och granatäpple.
Ingredienser
Strudeldeg
- 500 g vetemjöl
- 6 g salt
- 40 g neutral olja
- 130 g vatten
Fyllning apfelstrudel
- 80 g russin
- 50 g rom
- 100 g sötmandel
- 1 kg äpple (gärna Frida)
- 100 g rörsocker
- 1 msk malen kanel
- 50 g ströbröd
- 80 g smör, smält att pensla med
- 100 g vispgrädde
Fyllning majstrudel
- 2 dl maskrosblommor utan stjälk
- 130 g strösocker
- 75 g vatten
- 125 g hasselnötter
- 2 granatäpplen, kärnorna
- 5 g vaniljsocker
- 1 krm salt
- 80 g smör, brynt att pensla med
- 100 g vispgrädde
- 12 g ljust muscovadosocker
Vaniljsås
- 2 g vaniljpulver
- 70 g rörsocker
- 200 g standardmjölk
- 300 g vispgrädde
- 120 g äggula
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
- Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i kyl 15-60 minuter. Förbered under tiden fyllningen.
Fyllning apfelstrudel
- Lägg russinen i rom och låt dra. Mixa mandlarna till ett mjöl och riv äpplena.
- Blanda ihop alla ingredienser utom grädden och smör.
Fyllning majstrudel
- Plocka de gula bladen från maskrosen och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten. Koka i ca 5 minuter. Låt blommorna dra ytterligare 15 minuter och sila sedan bort dessa.
- Rosta hasselnötterna ca 5 minuter och mixa sedan till ett mjöl. Blanda med maskrossirapen, granatäpplekärnor, vaniljsocker och salt.
Gräddning
- Kavla ut degen på mjölad linneduk. Pensla med smöret för apfelstrudeln eller det brynta smöret för majstrudeln.
- Dela degen i två bitar och kavla ut så sunt som möjligt till två rektanglar.
- Lägg på de olika fyllningarna på varsin bit.
- Vispa grädden lätt och klicka över fyllningen. Strö ljust muscovadosocker över grädden på majstrudeln.
- Rulla ihop till en rulle med hjälp av linneduken. Pensla rullen då och då när du rullar ihop den. Avsluta med att pensla smör ovanpå hela rullen.
- Grädda ca 30-45 minuter.
Vaniljsås
- Koka upp vaniljpulver, rårörsocker, mjölk och grädde. Blanda i äggulor och värm krämen till 84 grader. Sila vaniljsåsen och låt stå kallt till servering.