Apfelstrudel - äppelstrudel - är ett klassisk bakverk från Österrike. Krispigt tunt skal och fylld med äppelkompott. Stephanies majstrudel är fylld med en kompott på maskrosor, hasselnötter och granatäpple.
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Låt vila i kyl 15-60 minuter. Förbered under tiden fyllningen.
Fyllning apfelstrudel
Lägg russinen i rom och låt dra. Mixa mandlarna till ett mjöl och riv äpplena.
Blanda ihop alla ingredienser utom grädden och smör.
Fyllning majstrudel
Plocka de gula bladen från maskrosen och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten. Koka i ca 5 minuter. Låt blommorna dra ytterligare 15 minuter och sila sedan bort dessa.
Rosta hasselnötterna ca 5 minuter och mixa sedan till ett mjöl. Blanda med maskrossirapen, granatäpplekärnor, vaniljsocker och salt.
Gräddning
Kavla ut degen på mjölad linneduk. Pensla med smöret för apfelstrudeln eller det brynta smöret för majstrudeln.
Dela degen i två bitar och kavla ut så sunt som möjligt till två rektanglar.
Lägg på de olika fyllningarna på varsin bit.
Vispa grädden lätt och klicka över fyllningen. Strö ljust muscovadosocker över grädden på majstrudeln.
Rulla ihop till en rulle med hjälp av linneduken. Pensla rullen då och då när du rullar ihop den. Avsluta med att pensla smör ovanpå hela rullen.
Grädda ca 30-45 minuter.
Vaniljsås
Koka upp vaniljpulver, rårörsocker, mjölk och grädde. Blanda i äggulor och värm krämen till 84 grader. Sila vaniljsåsen och låt stå kallt till servering.