Apfelstrudel med hemgjord vaniljsås

Apfelstrudel med hemgjord vaniljsås
Foto: TV4

Baka en rustik och god apfelstrudel - en slags äppelpaj med russin, mandel och kanel. 

31 oktober 2017

Du behöver

Deg

  • 300 g mjöl
  • 150 g vatten
  • 50 g olja
  • 10 g salt

Fyllning

  • 100 g russin
  • 100 g hel mandel
  • 50 g rom
  • 110 g råsocker
  • 5-10 äpplen, beroende på storlek
  • kanel, efter smak
  • 50 g skorpmjöl

Utbakning

  • 200 g grädde, lättvispad
  • 100 g smör, smält

Vaniljsås

  • 300 g grädde
  • 100 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 90 g äggula
  • 90 g strösocker

Gör så här

  1. Deg
    Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Plasta och lägg i kyl, 15-60 minuter.
  2. Fyllning
    Hacka mandeln. Skala och skiva äpplena. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen, smaka av med kanel.
  3. Utbakning
    Värm ugnen till 200 grader.
  4. Kavla ut degen på en mjölad handduk, dra sedan ut den ännu tunnare med hjälp av handlovarna.
  5. Pensla smält smör över hela degen. Lägg på fyllningen och toppa med lättvispad grädde. Rulla ihop med hjälp av handduken.
  6. Lägg på en plåt, pensla med smör och grädda i ca 30 minuter.
  7. Vaniljsås
    Skrapa ur vaniljstången och koka upp frön och stång med grädde och mjölk.
  8. Vispa äggulor och strösocker i en bunke.
  9. Häll i en stråle ner den varma vätskan i äggvispet samtidigt som du vispar. Häll tillbaks i kastrullen och sjud upp till 85 grader.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept