Apelsinkyckling med ingefärsrisotto

apelsinkyckling med ingefarsrisotto
Foto: TV4

Apelsinkyckling med ingefärsrisotto

2

21 ingredienser

1 h

Smakrik kyckling serveras med en kryddig ingefärsrisotto och frisk sallad. Härliga smakkombinationer på en tallrik. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4

Apelsinkyckling

  • 5 apelsiner
  • 4 kycklingbröstfiléer (á ca 200 g)
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 tsk cayennepeppar
  • 4 msk olja
  • 200 ml vatten
  • 1 msk kycklingfond
  • potatismjöl, för att binda såsen
  • 2 kvistar färsk basilika, grovhackad

Risotto

  • 4 dl risottoris
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 50-60 g färsk ingefära (efter smak)
  • 2 msk smör
  • 1-2 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 dl parmesanost, riven

Mâchesallad

  • 1 förp mâchesallad
  • 1 tsk hasselnötsolja (går med rapsolja)
  • 100 g salta cashewnötter, hackade

Gör så här

  1. Kyckling
    Skär bort allt skal från en apelsin, även det vita. Dela apelsinen i två halvor och skär ca 5 mm tunna skivor.
  2. Pressa ut apelsinsaften ur resten av apelsinerna så du får ca 200 ml.
  3. Finhacka schalottenlök. Salta och peppar kycklingbrösten. Steka filéerna i olja i en het stekpanna 3 min per sida så dem får liten färg. Tillsätt schalottenlök och fräs dem med filéerna ca en minut, tillsätt apelsinsaften och kycklingsfonden och låt sjuda allt i ca 15 min.
  4. Smaka av såsen med salt, cayennepeppar och ev. liten ren kycklingfond om den inte har fått tillräcklig med smak av kycklingen. Red av såsen till önskad konsistens.
  5. Tillsätt apelsinskivorna innan serveringen.
  6. Risotto med ingefära
    Hacka schalottenlökarna och ingefära fint. Riv parmesanosten.
  7. Smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlök och ingefära i ca 1 minut. Häll i risottoriset och låt gå mede tills det bli glansigt. Tillsätt det vita vinet och rör konstant.
  8. Koka upp vatten och blanda i kycklingfonden.
  9. Späd sedan med kycklingfonden i omgångar, så risotton hela tiden har vätska. Fyll på när den börjar torka ut.
  10. Under konstant rörning kokas risotton på mellanvärme tills den känns mjukt.
  11. Rör i riven parmesan och smaka av det med salt och peppar om det behövs mera smak.
  12. Sallad
    Blanda salladen med olja. Hacka cashewnötterna och blanda i.
  13. Skär upp kycklingen i tre bitar. Serveras med sallad, och risotto.