Barrys cheesecake

Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Barrys cheesecake

77

8 steg att laga

14 ingredienser

En fantastisk cheesecake! Den är dryg och räcker till minst 8-10 personer. Serveras med ljuvlig citronsås och frukt.

Ingredienser

portioner8 portioner
  • 10 digestivekex
  • 100 g smör, smält
  • 400 g färskost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl crème fraîche (ej lätt)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker, siktat
  • 3 msk citron, pressad
  • 0,75 dl vatten
  • 1 äggula
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Smula sönder kexen och blanda med smält smör (för hand eller i matberedare). Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar botten.
  2. Grädda botten i 5-10 minuter i 200° ugnsvärme med en bit folie under bakformen (den kan läcka). Ställ åt sidan.
  3. Mosa omsorgsfullt philadelphiaosten med en gaffel eller kör den i food processor. Blanda ner äggen och sockret och mixa allt till en röra. Fördela över kexbottnen.
  4. Grädda i 180° ugnsvärme i ca 35 minuter. Låt kakan kallna.
  5. Blanda till översta lagret en röra av crème fraiche, vaniljsocker och florsocker. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180° ugnsvärme i 6–7 minuter, så att ytan stelnar något lite. Låt kakan kallna.
  6. Blanda till citronsåsen i en liten rostfri kastrull citronsaft, vatten, äggula, majsenamjöl och socker.
  7. Sjud upp allt försiktigt, låt det inte koka i vanlig mening, och rör i såsen medan den tjocknar lite. Avsluta eventuellt med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt såsen kallna helt.
  8. Servera kakan (på portionstallrikar) i bitar, skeda lite av såsen runt om och garnera fint med frukt och bär och kanske några blad citronmeliss.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera mortel

Fina julklapappar under 300 kr!

Tips!

Läs mer