Laxburgare med limeaioli

Laxburgare med limeaioli
Foto: Martin Skredsvik

Ett bra sätt att få barnen att äta fisk. Gör en burgare. /Anna & Ulrika

Det är gott att även steka eller grilla brödet lite lätt.

18 maj 2010
4

Du behöver

Burgare

  • 500 g laxfilé
  • 0,5 st gul lök
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 1,5 dl ströbröd
  • smör till stekning
  • 1 st mango
  • 1 st rödlök
  • Grön sallad
  • 1 st paprika
  • 6 skivor lantbröd

Limeaioli

  • 1 st äggula
  • 1 dl olivolja
  • 1 st limefrukt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt
  • 1 nypa socker

Gör så här

  1. Limeaioli
    Lägg en äggula i en skål och häll i olivolja droppvis under kraftig vispning.
  2. Pressa i cirka 2 matskedar limesaft eller mer om man vill ha mycket syra.
  3. Blanda ner finhackad vitlök.
  4. Smaka av med salt och en nypa socker.
  5. Burgare
    Skär laxen i mindre bitar.
  6. Lägg den i en matberedare tillsammans med hackad lök, ägg och matlagningsgrädde.
  7. Kör till en fin färs.
  8. Salta och peppra.
  9. Forma till fyra rejäla burgare och vänd dem i ströbrödet.
  10. Stek dem sedan gyllenbruna i smör, 3–4 minuter på varje sida.
  11. Skär upp grönsakerna och lägg dem på brödet tillsammans med de nystekta laxburgarna, använd en hel brödskiva i botten och toppa med en halv.
  12. Servera limeaiolin till.
  13. Det är gott att även steka eller grilla brödet lite lätt.
Kommentera receptet

Fler goda recept