Hjortronparfait i mandelkorg

POPULÄRT
Hjortronparfait i mandelkorg
Foto: TV4

Hjortronparfait i mandelkorg

Av: Anna - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

Norrländsk dessert med krispig mandel.

Receptet kommer från tv-programmet Halv åtta hos mig och är komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Hjortronparfait

  • 6 äggulor
  • 70 g strösocker
  • 7 dl vispgrädde
  • 5 cl hjortronlikör
  • 2 cl cognac
  • 100 g hjortronsylt
  • 0,25 citron, saft

Mandelkorg

  • 50 g sötmandel, skalad och finhackad
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk

Gör så här

Hjortronparfait

  1. Vispa äggulor med socker i ett vattenbad.
  2. Vispa till en jämn smet.
  3. Tag av från värmen och vispa tills smeten svalnat.
  4. Vispa grädden hård och rör försiktigt ner den i äggsmeten.
  5. Blanda i hjortronsylt, hjortronlikör, cognac och citronsaft.
  6. Fyll smeten i en form och ställ in i frysen cirka 2.5 timmar.
  7. Ta ut ca 10 min innan servering.
  8. .

Mandelkorg

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg mandel, socker, smör, mjöl och mjölk i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknar.
  3. Den får inte koka, då blir mandeln seg. Klicka ut smeten glest på bakpappersklädd plåt och grädda i 175 grader varm ugn ca 10-12 min eller tills kakorna har fått en vacker, gyllenbrun färg.
  4. Låt flarnen svalna något, ta försiktigt loss med en stekspade och böj dem över ett upp-och-ner-vänt glas.
  5. Lossa försiktigt med en kniv när de stelnat