Ångstekt bröd med syrat smör och charkuterier
Ångstekt bröd med syrat smör och charkuterier
9 ingredienser
40 m
Lättbakat stekpannebröd som serveras med hemgjort, syrligt smör och charkuterier. Perfekt som lyxigt kvällsfika!
Ingredienser
smör
- 5 dl vispgrädde
- 5 dl crème fraîche, 34 % fetthalt (smetana funkar också jättebra!)
- 0,5 tsk havssalt
bröd
- 2,5 dl vetemjöl special
- 1 msk bakpulver
- 0,25 tsk salt
- 2,5 dl vatten
- 1 msk olivolja
Servering
- lufttorkade charkuterier
Gör så här
Smör
- Vispa grädde och crème fraiche till ”smör” så vasslen släpper.
- Sila av kärnmjölken och krama ut all vätska ur smöret, smaksätt det med lite salt. Vasslen sparas för sig och är
- god att använda som degvätska vid bakning eller att koka grönsaker i!
Bröd
- Blanda vetemjöl med bakpulver och salt, tillsätt vatten och blanda till en lös deg.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och häll i degen, platta ut den och låt den få en stekyta. Häll på några matskedar vatten runt om degen och sätt på ett lock, stek på medelhög värme i ca 8-10 minuter. Ta av locket och vänd brödet och låt steka ett par minuter tills brödet får en god skorpa på båda sidor.
Servering
- Servera varmt nystekt bröd med smöret och en hög med goda lufttorkade charkuterier…