Ångkokt lax med svart ris och sesamdressing
Ångkokt lax med svart ris och sesamdressing
18 ingredienser
Friska och fräscha smaker med svart ris och grönsaker i en sojadressing med sesam och ingefära tillsammans med ångad lax.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
- 500 g laxfilé, skuren i fyra portioner
- salt
- 4 port svart ris, kokt
- 2 rödlökar, fint hackade
- 1 purjolök, fint skuren
- 0,25 savoykål, fint hackad
- 1 burk grillad paprika (grillad och skalad paprika)
- rapsolja, till stekning
- salt
Dressing
- 1 klyfta vitlök, fint riven
- 3-4 cm färsk ingefära, fint riven
- 2,5 rapsolja
- 0,5 msk sesamolja
- 0,5 dl sesamfrön
- 3 msk japansk soja
- 1 msk äppelcidervinäger
- 0,5 knippe färsk koriander, grovt hackat
- salt
Gör så här
- Salta laxen och låt stå i rumstemperatur ca 20 minuter.
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Skala och finhacka rödlöken. Ansa och strimla purjolöken fint. Hacka savoykålen fint.
- Häll av paprikan. Skär paprikan i mindre bitar.
- Mjukstek alla grönsaker i rapsolja. Salta. Lägg upp det frästa i en stor skål.
- Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt.
- Vänd ner det kokta riset i de frästa grönsakerna. Häll på hälften av dressingen och vänd runt.
- Koka upp en bottenskyla med vatten i en kastrull. Lägg i ett durkslag. Lägg i laxen och lägg på ett lock. Ånga laxen tills den är färdig, ca 10 minuter beroende på hur tjocka bitarna är.
- Servera laxen direkt med ris och extra dressing vid sidan.