Ångade muminbröd med säsongens gröna blad

koket.se
Ångade muminbröd med säsongens gröna blad
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Ångade muminbröd med säsongens gröna blad

2

12 ingredienser

Fluffiga bröd som gräddas i bambukorg över ånga och fylls med en grön röra på vilda primörer. Tänk på att bara plocka växter som du känner till. Tips! Självklart kan du fylla bröden med köttfärs eller något annat gott du gillar.

Ingredienser

Deg

  • 2 dl mjölk
  • 20 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 msk olja
  • 0,5 tsk bakpulver (eller hjorthornssalt)

Fyllning i bröden

  • gröna blad (t ex kaveldun och andra gröna blad)
  • citron
  • sötmandel, rostade
  • olja
  • salt

Gör så här

  1. Deg
    Lägg ångkorgen i blöt om den är av trä.
  2. Ta rumsvarm mjölk och rör ned jästen så att den löser sig. Blanda ut bakpulver/hjorhornssalt i lite av mjölet innan du häller i det. Tillsätt resten av ingredienserna utom oljan. Rör ihop till en deg och knåda.
  3. Dela degen i ca 10-12 mindre bullar. Strö lite mjöl över bullarna. Ta en bulle i taget och kavla ut den till en platt rundel, ca 10 cm i diameter. Pensla på lite olja på ovansidan. Upprepa med resterande degbullar.
  4. Vik bröden på mitten med oljade sidan inåt. Lägg varje bröd på ett vinblad eller en bit bakplåtspapper. Lägg bröden i ångkorgen, ca 3-4 på varje våning och sätt på locket.
  5. Värm vattnet på spisen till ca 40 grader, lägg några pinnar eller köksredskap i trä över kastrullen och sätt sen ångkorgen med bröd över det ljumna vattnet. Bröden jäser då i ångkorgen. Låt jäsa ca 15 minuter.
  6. Ta av bröden från korgen och låt vila. Har du flera vikta degrundlar kvar så upprepa proceduren med att jäsa över ljummet vatten. Låt de färdigjästa bröden vila under bakduk.
  7. Fyllning
    Under tiden kan du göra fyllningen. Ta kaveldun, skala av det hårda längs hela stammen och ta vara på den sista mittenbiten som är godast. Hacka den i 0.5 cm stora bitar, skär ungefär som när man hackar en purjolök. Hacka övriga gröna blad.
  8. Mortla persilja, citronzest, citronsaft, salt, olja och rostad mandel till en pesto.
  9. Koka upp vattnen i kastrullen och ångkoka bröden i ca 10 minuter. Lägg bröden åt sidan.
  10. Ångkoka sedan kaveldun och de gröna bladen ca 12 minuter.
  11. Blanda ner kaveldun och gröna blad i peston och rör om så det blir en härlig röra. Fördela röran i bröden. Ät och njut!