Ångade bao med fläsksida

koket.se
Ångade bao med fläsksida
Foto: Tv4

Ångade bao med fläsksida

Av: Patrik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

3 h

Ångade bao med fläsksida och tillbehör låter som en ljuvlig huvudrätt att avnjuta i kväll.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Patrik - Stockholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Bao, 15 st

  • 6 g torrjäst
  • 175 g vatten, fingervarmt
  • 300 g vetemjöl special
  • 3 msk strösocker
  • 1,5 msk mjölkpulver
  • 10 g salt
  • 0,25 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 50 g smör, rumsvarmt

Chasufläsk

  • 1,2 kg fläsksida (eventuellt portabellosvamp)
  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl japansk soja
  • 2 dl mirin
  • 3 salladslökar
  • 10 cm färsk ingefära
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 2 tsk salt

Servering

  • 1 dl jordnötter, osaltade och krossade
  • 3 salladslökar, finhackade (gröna delen enbart)
  • 3 chilifrukter, skivade
  • 0,5 gurka, skivad
  • 1 knippe färsk koriander, hackad
  • hoisinsås
  • sriracha

Gör så här

Bao

  1. Blanda jäst och vatten och häll sedan i mjöl, socker, torrmjölk, salt, bikarbonat och
  2. bakpulver. Använda helst en degblandare med degkrok.
  3. Klicka sedan i smöret litet i taget under fortsatt blandning. Låt maskinen knåda i ca 10 minuter. Knådar du för hand tar det ungefär dubbelt så lång tid.
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 75 minuter.
  5. Väg degen och dela den i 15 lika tunga bitar.
  6. Rulla bitarna till bollar. Täck bollarna med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter till.
  7. Klipp ut 15 kvadrater av bakplåtspapper som är ca 5 x 5 cm.
  8. Kavla ut degbollarna till små ovaler. Vik dem på mitten och lägg dem på bitarna av bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa i 30 minuter till.
  10. Koka sedan upp en kastrull med vatten med ånginsats av bambu (eller metall).
  11. Ånga bollarna i 10–15 minuter tills de blir puffiga och runda.

Chasufläsk

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla ingredienser i en gryta med lock.
  3. Lägg i fläsket med svålen neråt. Sätt in i nedre delen av ugnen och låt stå i 3 timmar.
  4. Ta ut grytan och vänd fläsket och låt stå i ytterligare 1 timme.
  5. Ta sedan ut grytan och låt svalna.
  6. Plocka upp fläsket och lägg det i kylen så det kallnar ordentligt.
  7. Innan servering tar du ut fläsket, skär det i lagom tunna skivor och avslutar med 5 minuter i ugnen på 200 grader. Eventuellt kan du marinera portabellosvamp i liknande marinad, skiva den och steka den i ugnen samtidigt som fläsket steks klart.

Servering

  1. Servera bao med köttet, jordnötter, salladslök, chili, gurka, koriander och lite dippsås.