Ångade bao med fläsksida


Foto: Tv4
Ångade bao med fläsksida
24 ingredienser
3 h
Ångade bao med fläsksida och tillbehör låter som en ljuvlig huvudrätt att avnjuta i kväll.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Patrik - Stockholm laga receptet

Ingredienser
Bao, 15 st
- 6 g torrjäst
- 175 g vatten, fingervarmt
- 300 g vetemjöl special
- 3 msk strösocker
- 1,5 msk mjölkpulver
- 10 g salt
- 0,25 tsk bikarbonat
- 0,25 tsk bakpulver
- 50 g smör, rumsvarmt
Chasufläsk
- 1,2 kg fläsksida (eventuellt portabellosvamp)
- 2 dl vatten
- 2,5 dl japansk soja
- 2 dl mirin
- 3 salladslökar
- 10 cm färsk ingefära
- 3 klyftor vitlök, krossade
- 2 tsk salt
Servering
- 1 dl jordnötter, osaltade och krossade
- 3 salladslökar, finhackade (gröna delen enbart)
- 3 chilifrukter, skivade
- 0,5 gurka, skivad
- 1 knippe färsk koriander, hackad
- hoisinsås
- sriracha
Gör så här
Bao
- Blanda jäst och vatten och häll sedan i mjöl, socker, torrmjölk, salt, bikarbonat och
- bakpulver. Använda helst en degblandare med degkrok.
- Klicka sedan i smöret litet i taget under fortsatt blandning. Låt maskinen knåda i ca 10 minuter. Knådar du för hand tar det ungefär dubbelt så lång tid.
- Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 75 minuter.
- Väg degen och dela den i 15 lika tunga bitar.
- Rulla bitarna till bollar. Täck bollarna med en kökshandduk och låt jäsa i 30 minuter till.
- Klipp ut 15 kvadrater av bakplåtspapper som är ca 5 x 5 cm.
- Kavla ut degbollarna till små ovaler. Vik dem på mitten och lägg dem på bitarna av bakplåtspapper.
- Låt jäsa i 30 minuter till.
- Koka sedan upp en kastrull med vatten med ånginsats av bambu (eller metall).
- Ånga bollarna i 10–15 minuter tills de blir puffiga och runda.
Chasufläsk
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Blanda alla ingredienser i en gryta med lock.
- Lägg i fläsket med svålen neråt. Sätt in i nedre delen av ugnen och låt stå i 3 timmar.
- Ta ut grytan och vänd fläsket och låt stå i ytterligare 1 timme.
- Ta sedan ut grytan och låt svalna.
- Plocka upp fläsket och lägg det i kylen så det kallnar ordentligt.
- Innan servering tar du ut fläsket, skär det i lagom tunna skivor och avslutar med 5 minuter i ugnen på 200 grader. Eventuellt kan du marinera portabellosvamp i liknande marinad, skiva den och steka den i ugnen samtidigt som fläsket steks klart.
Servering
- Servera bao med köttet, jordnötter, salladslök, chili, gurka, koriander och lite dippsås.