Ugnsbakad hel entrecôte och tomatsallad

Ugnsbakad hel entrecôte och tomatsallad
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Ugnsbakad hel entrecôte och tomatsallad

Av: Anette Rosvall och Emma Hamberg

Från: Husmorsorna - kokboken

14 ingredienser

Entrecôten och den här salladen blir gudagott tillsammans!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 700 g entrecôte, i hel bit
  • grovt salt
  • svartpeppar
  • smör
  • olivolja

Tomatsallad med parmesan

  • 1 kg tomat, blandade, grovt skurna
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 kruka basilika
  • 100 g parmesanost, grovt riven

dressing:

  • 0,5 dl olja
  • 2 msk sherryvinäger (det går också bra med balsamvinäger)
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Blanda grovsalt och grovt malen svartpeppar på en skärbräda.
  2. Rulla runt entrecôten på kryddorna så att hela köttbiten täcks. Sätt ugnen på 60°.
  3. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i lite smör och olja på rätt hög temperatur.
  4. Stek ordentligt runt om. Inget fusk! Detta gör du för att ytan ska ”sluta sig” så att vätskan stannar kvar i köttet medan det är i ugnen.
  5. Stek den brynta köttbiten långsamt i ugnen i 3–4 timmar. Ett tips är att använda en köttermometer.
  6. Stick in termometern i den innersta delen av köttet. När temperaturen ligger på 58–60° är köttet medium (rosa).
  7. Låt köttet vila några minuter innan servering. Servera t ex med potatisgratäng och balsamvinägersås till kött.
  8. Sallad: Blanda tomater, rödlök, chili, basilika och parmesan.
  9. Blanda ihop dressingen.
  10. Tjipp, tjopp och njut!