Murkelsoppa med en touch av tryffel

Murkelsoppa med en touch av tryffel
Foto: TV4

Murkelsoppa med en touch av tryffel

Av: Andreas - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Het, krämig murkelsoppa med en touch av tryffel - toppad med krispig parmaskinka.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

 

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt i torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

portioner
  • 150-200 g toppmurklor
  • 150-200 g tärnade jordärtskockor
  • 0,5 gul lök, hackad
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1-2 dl grädde
  • olivolja
  • tryffelolja
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 förp parmaskinka, hackad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skär parmaskinkan i små bitar, lägg dem på en plåt och låt dem rostas i ugnen i ca 10-15 minuter. (tills dem är knapriga).
  3. Tärna toppmurklorna och hacka löken och jordärtskockorna och fräs det i olivolja, utan att det tar färg.
  4. Tillsätt buljongen, tryffeloljan och sambal oelek och låt det koka cirka 10-15 minuter på svag värme.
  5. Mixa i en mixer och häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden och låt det koka upp.
  6. Om soppan är för tjock så späd på med mer grönsaksbuljong.
  7. Smaka av med salt och peppar.