Gnocchi med pesto

Gnocchi med pesto
Foto: Anders Strand

Gnocchi med pesto

Av: Anders Strand

15 ingredienser

Gnocchi är ett bra alternativ till vanlig pasta. Jag gör alltid en dubbel sats och fryser in. Servera den med en ragu (köttfärsås) eller som här med pesto. /Anders

Läs mer om Anders Strand och hans liv i Toscana

Ingredienser

portioner

Gnocchi

  • 0,5 kg mjölig potatis
  • 1 ägg
  • 150 g vetemjöl
  • 0,5 krm salt

Pesto

  • 50 g färsk basilika
  • 50 g parmesanost, riven
  • 50 g pinjenötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till servering

  • 3 msk parmesanost, riven
  • salt, till kokvattnet och smaksättning
  • peppar (efter smak)
  • olivolja

Gör så här

Gnocchi

  1. Koka potatisen med skalen på i 40 minuter eller tills att de är riktigt mjuka. Sätt på ugnen på 150 grader under tiden potatisen kokar. Spricker skalen under kokningen går det bra att torka potatisen i ugnen under 5-7 minuter.
  2. Skala potatisen och kör den genom en sil eller potatispress.
  3. Lägg den pressade varma potatisen på en arbetsbänk eller i en bunke och tillsätt ägget och hälften av mjölet.
  4. Blanda och tillsätt mer mjöl tills att degen precis går ihop (försök använd så lite mjöl som möjligt).
  5. Strö lite mjöl på en bänkskiva och arbeta ut degen till en lång (ca 7 cm i diameter) cylinder.
  6. Skär ut 3 cm breda skivor och rulla varje skiva till en lång ca 2 cm tjock cigarr.
  7. Placera ett par cigarrer bredvid varandra och skär ut 1-2 cm breda gnocchis.
  8. Den ambitiöse kan i det här skedet göra ett mönster genom att trycka/rulla varje gnocchi med en gaffel (jag brukar strunta i det).
  9. Nu är gnocchin färdig för att kokas alternativ frysas in.
  10. Det går bra att låta gnocchin vila en timme eller två innan tillagning. Placera dem i så fall separerade på en mjölad bricka och skaka brickan var tionde minut och strö över lite mer mjöl.

Pesto

  1. Mixa basilika och vitlök i en matberedare/stavmixer och tillsätt generöst med olivolja.
  2. Tillsätt pinjenötterna och mixa. Sluta mixa medan det forfarande finns lite struktur kvar av nötterna.
  3. Tillsätt parmesan, salt, peppar samt eventuellt mer olivolja. Det ska vara så mycket olja så att den stiger till ytan och förseglar peston.

Innan servering

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  2. Salta ordentligt (ska smaka hav) och tillsätt gnocchin.
  3. Rör om under en minut eller tills att gnocchin stiger till ytan.
  4. Värm peston i en panna och tillsätt gnocchin och ca 1 deciliter av kokvattnet.
  5. Tillsätt parmesanen och blanda runt.
  6. Lägg upp i djup tallrik, ringla över lite olivolja och servera.