Ribollita - Grönsakssoppa med svartkål, cannellinibönor och bröd

Ribollita - Grönsakssoppa med svartkål, cannellinibönor och bröd
Foto: Anders Strand

Ribollita - Grönsakssoppa med svartkål, cannellinibönor och bröd

Av: Anders Strand

12 ingredienser

Det italienska köket är mycket lokalt. Cavolo Nero (svartkål) som förkommer i det här receptet är ett bra exempel på det. Frågar du en person från Norra Italien har han/hon förmodligen aldrig hört talas om Cavolo Nero.

Ribolita betyder ”koka igen” och det är precis var man gör med den här soppan. Det går utmärkt att dryga ut soppa som blir över med lite mer bröd och vatten och koka upp den igen. Ribolitan kan även med fördel frysas in. Svartkålen går bra att byta ut mot savojkål.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 kg savoykål
  • 2 förp cannellinibönor
  • 1 rejäl knippe bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 blekselleri, huvud
  • 4 morötter
  • 2 rödlökar
  • 2 förp konserverade plommontomater
  • 250 g torrt vitt bröd (t ex ciabatta)
  • 2 dl extra virgin olivolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

  1. Skär igenom persiljan grovt.
  2. Hacka selleri, lök och morötter i småbitar.
  3. Skär vitlöken fint och brödet i tärningar.
  4. Strimla kålen.
  5. Värm upp ca ½ dl olivolja i en stor kastrull.
  6. Lägg i samtliga grönsaker utom kålen och låt svettas i ca 10 minuter.
  7. Grönsakerna ska stekas ganska hårt men var försiktig så att inte löken och vitlöken bränns vid.
  8. Tillsätt tomaterna och låt sjuda i ca 20 minuter eller till att det mesta av vätskan har kokat bort.
  9. När grönsaksröran är nästan torr (och börjar fastna i kastrullen) är det dags att tillsätta den ena burken bönor samt kålen.
  10. Tillsätt vatten så att det blir simmigt och låt sjuda i 30 minuter.
  11. Mixa den andra burken bönor och häll i soppan.
  12. Tillsätt brödet och eventuellt mer vatten om soppan är för tjock.
  13. Rör om kraftigt med en trägaffel så att brödet fördelas i soppan samtidigt som du häller i resten av olivoljan.
  14. Salta och peppra.
  15. Servera med bröd och god olivolja.