Vårkyckling med fikon och äpplen

Vårkyckling med fikon och äpplen
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén
Anders Levén

Vårkyckling med fikon och äpplen

20 ingredienser

1h 15 min

Helstekt vårkyckling med god fyllning på äpplen och fikon. Servera den med ugnsrostad potatis och svartrötter.

Ingredienser

portioner

Kyckling:

  • 4 vårkycklingar
  • 2 röda äpplen
  • 3 färska fikon
  • 2 schalottenlökar
  • thaibasilika
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Sås:

  • 1 rödlök
  • 1,5 dl sherryvinäger
  • 4 dl hönsbuljong
  • salt
  • peppar
  • lagerblad
  • smör

Rostade rotsaker:

  • 400 g mandelpotatis
  • 10 svartrötter
  • grovt salt
  • peppar
  • rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 garder. Fräs schalottenlök, äpplen och fikon i smör. Krydda med svartpeppar och basilika.
  2. Fyll kycklingen med fräset, bind upp den och stek i ugnen på 175 grader i cirka 35 minuter.
  3. Sås: Koka ur plåten med buljongen och fräs sedan finhackad lök i smör. Slå i vinäger, buljong och kryddor.
  4. Koka och reducera tills 2/3 återstår, krydda och servera.
  5. Höj ugnens temperatur till 200 grader. Tvätta potatisen och dela den i fyra delar. Skala svartrötterna noga och dela dem på längden. Krydda med salt, peppar och rosmarin och rosta sedan i ugnen i 200 grader cirka 25-35 minuter.