Mårten Gås
Mårten Gås
32 ingredienser
2h 40 min
En riktigt härlig festmåltid till Mårten Gås 10 november.
Ingredienser
- 1 färsk gås [4-6 kg]
- 3 äpplen
- 5 katrinplommon
- 2 gula lökar
- färsk bladpersilja
- salt
- peppar
- timjan
- rosmarin
- honung
Lingonkokt rödkål:
- 0,5 rödkål
- 1 gul lök
- 1 äpple
- 1 dl lingon, råa
- 2 dl rött vin
- 1 dl rödvinsvinäger
- 0,5 dl honung
- 1 tsk hel nejlika
- timjan
- smör
- salt
- peppar
Sherryvinägersås:
- 1 gul lök
- 2 champinjoner
- 1 msk russin
- 2 dl rött vin
- 1 dl sherryvinäger
- 0,5 l sky, från gåsen
- rosmarin
- salt
- peppar
- vetemjöl
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär grönsakerna till gåsen och blanda med kryddor och honung. Fyll gåsen med blandningen och sy igen den.
- Stek gåsen i ugn med vatten och ös hela tiden tills klar vätska rinner ur gåsen. Sänk temperaturen till 180 grader efter 1.5 timme och stek i ytterligare en halvtimme. Kontrollera att gåsen är färdig.
- Gör de lingonkokta rödkålen medan: Skala löken. Strimla kålen, löken och äpplet. Fräs alltihop i olja i en kastrull och koka sedan allt under lock med lingon, vin, vinäger och kryddor tills det är mjukt. Avsluta med några klickar smör och honung.
- Fortsätt med sherryvinägersåsen: Skala och hacka löken och fräs den tillsammans med champinjoner och russin i lite smör. Pudra med mjöl efter önskemål, såsen behöver bara vara lite lätt redd.
- Tillsätt vin, sky och vinäger. Koka sakta cirka 15 minuter. Smaksätt med rosmarin, salt och peppar och sila till sist såsen.
- Servera gåsen med kålen och såsen, njut!