Mårten Gås

Mårten Gås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén
Anders Levén

Mårten Gås

11

32 ingredienser

2h 40 min

En riktigt härlig festmåltid till Mårten Gås 10 november.

Ingredienser

portioner8
  • 1 färsk gås [4-6 kg]
  • 3 äpplen
  • 5 katrinplommon
  • 2 gula lökar
  • färsk bladpersilja
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • rosmarin
  • honung

Lingonkokt rödkål:

  • 0,5 rödkål
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 1 dl lingon, råa
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl honung
  • 1 tsk hel nejlika
  • timjan
  • smör
  • salt
  • peppar

Sherryvinägersås:

  • 1 gul lök
  • 2 champinjoner
  • 1 msk russin
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl sherryvinäger
  • 0,5 l sky, från gåsen
  • rosmarin
  • salt
  • peppar
  • vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär grönsakerna till gåsen och blanda med kryddor och honung. Fyll gåsen med blandningen och sy igen den.
  2. Stek gåsen i ugn med vatten och ös hela tiden tills klar vätska rinner ur gåsen. Sänk temperaturen till 180 grader efter 1.5 timme och stek i ytterligare en halvtimme. Kontrollera att gåsen är färdig.
  3. Gör de lingonkokta rödkålen medan: Skala löken. Strimla kålen, löken och äpplet. Fräs alltihop i olja i en kastrull och koka sedan allt under lock med lingon, vin, vinäger och kryddor tills det är mjukt. Avsluta med några klickar smör och honung.
  4. Fortsätt med sherryvinägersåsen: Skala och hacka löken och fräs den tillsammans med champinjoner och russin i lite smör. Pudra med mjöl efter önskemål, såsen behöver bara vara lite lätt redd.
  5. Tillsätt vin, sky och vinäger. Koka sakta cirka 15 minuter. Smaksätt med rosmarin, salt och peppar och sila till sist såsen.
  6. Servera gåsen med kålen och såsen, njut!