Anders Levéns gulaschsoppa

Gulaschsoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Anders Levéns gulaschsoppa

18 ingredienser

Bjud soppan rykande het som i Ungern och servera den gärna med en klick gräddfil.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 200 g fransyska, fint tärnad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 3 tärnade potatisar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 morot, tärnad
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk mejram
  • 0,5 dl paprikapulver
  • 0,5 citron, rivet skal och saft
  • 2 hela nejlikor
  • 1 l buljong (tärningar+vatten)
  • smör, till stekning (eller olja)

Saltbakad vitlök

  • 2 hela vitlökar
  • 2 dl grovt salt

Till servering

  • ev gräddfil
  • bröd

Gör så här

Soppa

  1. Tärna grönsakerna och lägg dem i en skål.
  2. Tärna köttet och fräs det i en stekpanna med smör eller olja.
  3. Tillsätt de tärnade grönsakerna tomatpuré, mjöl, kryddor och citron. Fräs en stund och häll sen i buljong.
  4. Låt soppan sjuda under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 2 timmar.

Saltbakad vitlök

  1. Sätt ugnen på 200 grader efter ungefär halva tiden.
  2. Ställ in de hela vitlökarna på en saltbädd av grovsaltet och baka dem i cirka 25 minuter. Det blir allra godast med färsk vitlök men torkad och sent skördad går också bra.
  3. Servera soppan med den ugnsbakade vitlöken, ett gott bröd och eventuellt en klick gräddfil.