Julkorv
Julkorv
14 ingredienser
10h 50 min
Att göra egen korv är en rolig jultradition.
Ingredienser
Julkorv:
- 250 g fläskkött
- 125 g palsternacka, kokt kall
- 250 g nötkött
- 250 g späck
- 125 g potatis, kokt kall
- 1,5 dl fläskspad (eller hönsbuljong)
- 200 cm krokfjälster
Saltblandning:
- 2,5 msk grovt salt
- 1,5 msk strösocker
- 1 tsk salpeter
Till kokning:
- vatten
- 2 lagerblad
- 5 vitpepparkorn
- 5 kryddpepparkorn
Gör så här
- Skala och koka potatis och palsternackor mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna.
- Mal köttet till korven väl och mal även potatis och palsternacka. Blanda med fint stötta kryddor och mjölk, potatisflingor och buljong.
- Fyll försiktigt köttblandningen i skinnet, se till att det inte blir för hårt. Knyt efter önskad längd och picka med en nål i skinnet.
- Gnid in korven med salt, socker och salpeter. Låt ligga i tio timmar.
- Lägg korven i kallt vatten och kryddor och koka väldigt försiktigt i cirka 20 minuter.
- Servera med senap, potatispuré och/eller rödkål.