Fondue från alla hörn

Anders Levén
Anders Levén

Fondue från alla hörn

4

30 ingredienser

Ingredienser

portioner4

Att doppa:

  • 300 g lax (rå i tärningar)
  • 200 g skalade räkor
  • 200 g pilgrimsmussla
  • 400 g oxfilé, i tärningar (2 x 2 cm)
  • paprika
  • gul lök
  • champinjoner
  • salladskål
  • bröd

Fondue 1:

  • basilika, hackad
  • 2 sardeller (rak modell)
  • 2 msk pinjenötter, rostade
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 dl olivolja
  • 0,69 l hönsbuljong

Fondue 2:

  • 3 dl vitt vin
  • 1 dl sherry
  • 1,5 dl Västerbottensost, riven
  • 1,5 dl riven emmentalerost
  • 1 klyfta vitlök
  • cayennepeppar och salt
  • ev Kirschwasser

Fondue 3:

  • 1 dl olivolja
  • 2 msk curry
  • 1 msk ingefära
  • 1 kanelstång
  • 1 msk garam masala
  • 3 dl kokosmjölk
  • salt, peppar, koriander

Gör så här

  1. Fondue 1: Mixa som en pesto och värm sedan försiktigt i buljongen och koka upp.
  2. Fondue 2: Värm vinet med sherryn och rör ut den rivna osten utan att koka. Pressa i vitlök och krydda med cayennepeppar och salt och ev kirschwasser.
  3. Fondue 3: Låt kryddorna fräsa i oljan en stund. Häll över kokosmjölk och koka upp. Smaka av med salt och peppar och tillsätt koriander före servering.
  4. Nu är det bara att doppa grönsaker (delade i lagom bitar), kött och räkor i de olika fonduerna. Man kan förstås variera med andra grönsaker.