Finsmakarens spätta

Finsmakarens spätta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén
Anders Levén

Finsmakarens spätta

3

15 ingredienser

40 min

Spätta med dubbel fisksmak!

Ingredienser

portioner4

Färsen:

  • 100 g gäddfärs
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 100 g färska räkor
  • en rejäl knippa dill
  • salt
  • vitpeppar, grovmalen

Spättorna:

  • 8 rödspättafiléer
  • vetemjöl
  • ägg
  • 100 g smör
  • 1 dl majsolja
  • 150 g champinjoner
  • smör, att bryna i
  • 400 g potatis, nykokt

Gör så här

  1. Färsen: Kyl en matberedare i frysen. Mal sedan gäddan och mixa den med salt. Tillsätt grädde och ägg. Färsen skall bli slät och inte hinna bli varm.
  2. Hacka räkorna grovt, även dillen skall skäras. Blanda räkor och dill med färsen, krydda ordentligt.
  3. Spättorna: Sätt ugnen på 200 grader. Fördela färsen på hälften av spättafiléerna. Lägg de resterande filéerna på toppen som en sandwich. Vänd filéerna först i mjöl och sedan i vispat ägg. Stek genast i smör/olja. Låt dem gå efter i ugnen ca 15 min på 200grader.
  4. Servera med smörbrynta champinjoner och nykokt potatis.