Kolatårta

Kolatårta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Kolatårta

8 ingredienser

30 min

Smaskig kolatårta med marängbotten.

Ingredienser

portioner

Botten:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 300 g rostad mandel, riven/hackad

Fyllning:

  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 150 g smör
  • 200 g mörk choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Bottnar: Rosta mandeln i en torr panna. Mal eller hacka den fint.
  3. Vispa ägg och socker under cirka 20 minuter. Blanda ner nötterna/mandeln och häll smeten i en form med löstagbar kant.
  4. Baka i 180 grader cirka 30-45 minuter.
  5. Kolasås: Sjud upp grädde och socker till cirka 60 grader.
  6. Lägg i smör och choklad i mindre bitar. Sjud upp under omrörning tills det precis börjar koka. (Om det skär sig kan man mixa ihop med stavmixer.) Låt kallna.
  7. Bred krämen på tårtbottnen och servera.