Chokladsufflé
Chokladsufflé
9 ingredienser
35 min
En sufflé ska få yta men inuti ska den vara fluffig och krämig i konsistensen. Det kan vara svårt att få till en sufflé, men med lite övning ger det snabbt färdighet.
Om sufflén sjunker kan de bero på att den stått för länge i ugnen.
Ingredienser
- 25 g smör
- 25 g vetemjöl
- 2,5 dl mjölk
- 40 g choklad
- 10 g kakao
- 35 g strösocker
- 2 cl cointreau
- 2 äggulor
- 2 äggvitor
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Smält sedan chokladen i mjölken i en annan kastrull och tillsätt kakao. Blanda chokladmjölken med det smälta smöret i en bunke.
- Tillsätt mjöl under omrörning. Rör sedan försiktigt i äggulorna i den fingervarma smeten.
- Vispa äggvitorna till skum men inte för hårt, då kan sufflén få svårt att resa sig. Smaksätt med likören och vänd sen ner i smeten.
- Smörj och sockra 4 timbalformar eller 4 små formar med rak kant, cirka 8 1/2 centimeter i diameter och 6 centimeter hög. Sockret gör att sufflén får lättare att resa sig och gör också att ytan blir knaprig.
- Häll smeten i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i cirka 15-20 minuter. Servera genast.