Skånska ostar med hårt bröd och “himmagjord” tomatmarmelad

ostbricka
Foto: tv4

Skånska ostar med hårt bröd och “himmagjord” tomatmarmelad

Av: Anders - Österlen

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 timme och 15 minuter

Tre smakrika ostar kombineras här med hemkokt tomatmarmelad och egenbakat knäckebröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
7784 Saracco Moscato
En söt, intensiv, klassisk ruby port med generös frukt och kryddighet. Få viner, om något, är så lämpade till ostbrickan som portviner och allra helst de saltare varianterna vars sälta matchas fint med vinets sötma. Serveras det även ett sött tillbehör till, som i detta fall en tomatmarmelad, blir kombinationen än mer lyckad.

Ingredienser

portioner

Ostbricka

  • 1 ädelost
  • 1 Lilla fästmön (gjord på getost)
  • 1 Wilhelmsdals gårdsost (hårdost gjord på Jersey komjölk)

Tomatmarmelad

  • 1 kg tomat
  • 1 kg syltsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 4 sötmandlar

Knäckebröd - 70 minuter

  • 2 dl dinkelmjöl
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5 dl linfrön
  • 2 dl vatten, kokt
  • 0,5 dl olja
  • flingsalt

Gör så här

Tomatmarmelad med smak av vanilj

  1. Dela tomaterna i mindre bitar och lägg i gryta tillsammans med socker, vaniljstång (som du delat på längden) och mandlar. Koka upp och koka därefter i 15 minuter.#

Knäckebröd

  1. Sätt ugnen på 150 grader. #
  2. Blanda alla torra ingredienser och ta sist i olja och vatten.
  3. Kavla ut degen tunt mellan två bakplåtspapper och salta med flingsalt.
  4. Grädda i 60 minuter och byt sen till varmluft och grädda ytterligare 5 min.