• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

FFC - Filmjölk Fried Chicken

FFC - Filmjölk Fried Chicken
Foto: Frida Wismar
Amir Kheirmand DM
Amir Kheirmand DM

FFC - Filmjölk Fried Chicken

17

8 steg att laga

16 ingredienser

45 min + 4 h marinering

"Jag fastnade för en film på youtube om buttermilk fried chicken. Här är min variant med svensk filmjölk. Krispigt och gott!" /Amir

Tips: Du kan förbereda fram till och med punkt 6. Om du ska ha middagsgäster är det skönt att kunna ha lite lugn och ro när de har kommit.
Dryckestips
Fruktigt vitt vin med lite sötma, till exempel en pinot gris eller en amerikansk pinot noir om du föredrar rött vin.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kg kycklingklubba
  • 5 dl filmjölk
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk chilipulver (eller chiliflakes)
  • 2 klyfta vitlök, skalade och pressade
  • 1 citron, tvättad, rivet skal
  • 2 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk chilipulver (eller chiliflakes)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 l frityrolja

Gör så här

  1. Blanda en marinad på filmjölk, paprikapulver, chili, vitlök, citronskal, salt och peppar. Lägg ner kycklingen och låt stå i kylen i 2,5 timme. Låt sedan stå i rumstemperatur i 1,5 timme.
  2. Blanda vetemjöl, paprikapulver, timjan, oregano, chili, salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Hetta upp oljan till 170 grader i en kastrull eller fritös.
  4. Lyft upp kycklingen och skaka av marinaden, men inte allt.
  5. Doppa kycklingen i mjölblandningen.
  6. Fritera kycklingen i 5 minuter, några bitar åt gången. Lägg kycklingen i en långpanna och kör i ugnen i 20 minuter.
  7. Ta ut kycklingen och fritera den igen, några bitar åt gången, i cirka 5 minuter tills den är gyllenbrun och krispig.
  8. Ät som de är eller med ris, en grön sallad eller coleslaw.